Çocuğunuz dışlanıyor mu?

Çocuğunuzun dışlandığını fark ettiğinizde onun yerine gidip arkadaşları ile siz konuşmayın.

Haberin Devamı

Ailelerin çocukları hakkındaki "Acaba dışlanıyor mu?" endişesini zaman zaman duyuyorum. Çocukların kendileri bunu çok dile getirmeseler de aileler bundan rahatsız oluyor ve üzülüyor. Çocuklarının arkadaşları arasında dışlanmasını engellemek için çözümler bulmaya çalışıyor kimi zaman başarıyor, kimi zaman ise başaramayıp üzülüyor.

ÇOCUKLAR NEDEN DIŞLANIR?

Çocuklar neden dışlanır diye baktığımızda bunun farklı nedenleri olabilir. Zeka düzeyi yaşıtlarından ileridir, onlara uyum gösteremiyordur. O zaman aralarına giremeyebilir. Onları manipüle etmeye çalışabilir, onlar da istediğini yapmadıklarında aksileşip uzaklaşabilir. Böyle olduğunda onların arasında zorluk çekip uzaklaşabilir.

LİDER RUHLU ÇOCUKLAR DIŞLANABİLİR!

Bir başka neden ise lider ruhlu olmasıdır. Kendisi oyunlara ya da etkinliklere uyacağına diğer çocukları kendi istediği oyuna çekmeye çalışır. Başarırsa iyi lider olur, başaramazsa dışlanır. Küser. O küsünce de arkadaşları kendisini dışlayıp dışarda bırakır. Daha çok kız çocuklarında iki arkadaş bir diğerini almadıkları zaman bu dışlanma olur. Yeni bir arkadaşları olduğu zaman eski arkadaşlarını dışlayabilirler. Bütün bunlar da çocuklarımızı üzer. Önce aralarına karışmaya çalışırlar. Beceremezlerse başka arkadaşlar edinirler, bunu da beceremezlerse o zaman bir kenarda durmaya başlarlar. İşte aileler “Okula gittiğimde bir kenarda yalnız duruyor, arkadaşlarının içine karışmıyor” diyerek bu durumdan üzüntü ile bahsederler. 

Haberin Devamı

Çocuğunuz dışlanıyor mu

ÇOCUĞUNUZ DIŞLANIYORSA BUNLARI YAPIN

Çocuğumuz dışlandığı zaman yapılacak en önemli iş onun neden dışlandığını bulmak ve bunu ortadan kaldırmaktır. “Sen neden arkadaşlarından ayrı duruyorsun?” diyerek değil. Önce onun bu konuda neler hissettiğini, bunun için neler yapılabileceğini öğrenip sonra plan çizmek daha iyidir. Sorun olan davranışlarını ortadan kaldırabilirsek, örneğin arkadaşlarına uyum sağlamasını, onlarla fazla tartışmamasını, oyunda sorun çıkarmamasını sağlarsak aralarına girecek ve dışlanmayacaktır. Yoksa onu suçlamak, “Neden sen de onlarla oynamıyorsun?” demek ya da direkt arkadaşlarının yanına gidip onu da aralarına almalarını istemek ters tepecek davranışlardır. Bunları yapmakta zorlanıyor, beceremiyor ya da üzülüyorsak bir psikiyatrist ya da psikologdan yardım almakta fayda vardır.

Yazarın Tüm Yazıları