Çocuğumda Dikkat Eksikliği Var mı?

Dikkat eksikliği konusunda en büyük yanılgı “Benim çocuğum televizyonun, bilgisayarın başında saatlerce oturuyor, dikkat eksikliği olsa böyle oturamaz çabuk sıkılır” düşüncesidir.

Haberin Devamı

Birçok anne baba çocuğunun dikkat eksikliği olup olmadığını merak etmekte ve dikkat eksikliği nedir bilmediği için bu konuda kaygı duymaktadır. Kimi anne babalar sağdan soldan aldığı yanlış bilgiler yüzünden çocuğunun dikkat eksikliğini göz ardı etmekte ya da ilaçlar konusunda ki yanlış bilgilendirme nedeniyle dikkat eksikliği olsa bile bunun tedavisinden kaçınmaktadır.

Dikkat eksikliği konusunda en büyük yanılgı “Benim çocuğum televizyonun, bilgisayarın başında saatlerce oturuyor dikkat eksikliği olsa böyle oturamaz çabuk sıkılır” düşüncesidir. Bu düşünce doğru olmadığı gibi en çok dikkati eksik çocuklar bile  televizyonun ve bilgisayarın başında saatlerçe oturabilmektedir. Bir başka yanlış inanış ise “Benim çocuğum çok akıllı, dersleri de güzel, dikkat eksikliği olsa dersleri böyle iyi olmaz” düşüncesi. Dikkat eksikliği olan çocuklarda cin gibi akıllı olup, hiç dinlemiyor gibi görünseler bile öğretmen soru sorduğu zaman rahatlıkla cevaplayabilmektedirler.

Haberin Devamı

Dikkat eksikliği durumu ilkokul çağı çocuklarda yüksek oranda gözlenebilmektedir. Başlıca belirtileri derste çabuk sıkılmaları, dikkatlerini vermekte zorlanmaları, sıkıldıkları için arkadaşları ile sohbet edip dersi kaynatmalarıdır. Yazı yazmakta zorlanmakta, yazıları yetiştirememekte, yazıları zar zor okunmaktadırlar. Kitap okumayı sevmemekte, 3 sayfa kitap okusalar sıkıldıklarını söylemektedirler. Evde ders yapmak istememekte, beş dakika otursalar 15 dakika oyalanmakta, ders dışında her şeye ilgi duymaktadırlar. Ödev yapmayı sevmemekte, eve ödev getirmek istememekte, bir saatlik ödev saatlerce sürünmekte, sonrada ödevim bitmedi diye okula gitmek istememektedirler.

Asıl dikkat eksikliği kendisini biraz daha büyük sınıflarda ki öğrencilerde belli etmekte, sınavlarda herkesin yaptığı sorularda hatalı cevaplar verdiği halde hiç kimsenin yapamadığı soruları cevaplandırarak herkesi hayrete düşürmektedirler. Bir sınavda 400 alıp mutlu olurken 3 gün sonra benzer sınavdan 350 almakta ve bu dengesizliğin nedenini anlamamaktadır. Okuduklarını çabuk unutabilmekte ve bir gün önce çalıştığı konu ile ilgili sorular geldiğinde bu soruları yanıtlamakta zorlanmakta, hatırlamadığını ifade etmektedir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak dikkat eksikliği çocukların ders başarısını olumsuz etkileyen bir bozukluk olup tedavi edilmediğinde kendi kendine düzelmesi çok mümkün olmamaktadır. Bazen aileler "Doktor sadece soru sordu test filan yaptırmadı" diyerek sonuçlara inanmak istememekte, "Benim çocuğumda dikkat eksikliği yok" diyerek işin içinden çıkabilmektedir. Bu durumlarda dikkat eksikliğini gösteren bir test ile işitsel mi yoksa görsel dikkatinde mi sorun var, dikkat eksikliği hangi alanlarda yoğunlaşmış bunu test ile gösterip aileye anlatılması onlarında bu konuda kaygılarını giderecek ve tedavi için işbirliğini sağlayacaktır.  

Yazarın Tüm Yazıları