Çocuğuma Kardeş Gerekir mi?

Çocuklarımıza kardeş gerekip gerekmediği sorusu ailelerin sıklıkla kafasını meşgul eden bir sorudur. Bu konu da genelde aileler ne yapacaklarını bilememektedir.

Haberin Devamı

Çocuklarımıza kardeş gerekip gerekmediği sorusu ailelerin sıklıkla kafasını meşgul eden bir sorudur. Bu konu da genelde aileler ne yapacaklarını bilememektedir.

4 yaşındaki çocukları kardeş istedi diye ona kardeş dünyaya getirmekte ama “ Ben kardeş filan istemiyorum, bunu nerden aldınızsa oraya götürün!” diye tepki veren çocuklarının karşısında ne yapacaklarını şaşırmaktadırlar.

Çocuklar arkadaşlarının kardeşlerini görüp, dünyaya gelen kardeşin hemen oyun oynamaya hazır, kendisine arkadaş olmak için yaratılmış bir varlık olarak dünyaya geleceğini düşünüp kendilerine kardeş istemekte ama gelen kardeş tüm ilgileri üzerine çekip, eşyalarını karıştırmaya, eve gelenlerin ilgi odağı olmaya başladığında bu duyguları değiştirmektedir. Bir çocuğun söylediği gibi “ Annemler beni kağıt gibi dertop edip çöpe attılar” diyerek düşüncelerini dile getirmektedirler.

Haberin Devamı

Ailelerin kardeş konusunda verecekleri karar herkesin ortak kararı olmalı ve bu karar çocuklarına arkadaş olmanın çok daha ötesinde bir anlam taşımalıdır.

Yeni gelen bebeğe bakabilecek imkanları, ayırabilecek zamanlarının olup olmaması, yeni bebek geldiğinde bir öncekinin zamanından ne kadar çalıp ona ayıracakları konusu en önemli konudur. Arkadaş diye dünyaya getirdikleri kardeş diğer çocuğun kardeşini kıskanmasına, kendisini kötü hissetmesine, ona ve kendilerine öfke olarak dönmesine neden olacaksa bunu iki kere daha düşünmeleri gerekir. Önemli olan, bir çocuğu dünyaya getirmek değil sonrasında onunla ilgili yaşanan ve yaşanacak olanlardır.

Çocuğumuz 6-7 yaşına kadar hele hele anaokuluna da gitmiyorsa (ki mutlaka en geç 2 yaşında anaokuluna başlamalarını öneriyorum)  o zaman 'kardeş istiyorum' diye tutturacaktır. Bu yaşlar geçtikten sonra zaten okul koşuşturmacası başlayacak ve sonraki zamanlarda ancak arkadaşlarının kardeşlerini gördüğünde bir iki kez daha kardeş istiyorum diyecek sonrasında unutup oyalanacaktır.

Bu yüzden kardeş konusu uzun uzadıya ayrıntılı olarak tartılıp biçilmesi gereken bir konu olup kimi zaman ilk çocuklarımız üzerinde olumsuz etkileri olumlu etkilerinden daha çok ortaya çıkabilmekte, kardeş kıskançlığı ile başlayan kıskançlık ömür boyu onun yaşamını zehir edebilmektedir. İki kere daha düşünmekte fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları