Çocuğum üstün zekalı mı?

Bir çocuğun üstün zekalı olması yaşının daha ilerisindeki özellikleri göstermesi ile mümkündür.

Haberin Devamı

Birçok anne baba çocuklarının zeka durumunu merak ediyor. Hele hele erken konuşmaya başladığında, yaşından büyük laflar edip herkesi şaşırttığında, kendinden büyük çocukların davranış özelliklerini gösterdiklerinde benim çocuğu üstün zekalı mı düşüncesi anne babaların aklına gelen bir soru. Tabii ki bu sorunun cevabı yapılacak zeka testleri ile verilebilir.

Bir çocuğun üstün zekalı olması yaşının daha ilerisindeki özellikleri göstermesi ile mümkündür. Örneğin 5 yaşında bir çocuk 8-9 yaş çocuklarının zeka özelliklerini gösteriyorsa beyin gelişiminin yaşıtlarından daha ötede olduğunu söylemek mümkündür . Bu özelliklerin neler olduğuna bakarsak üstün zekalı çocuklar yaşıtlarına göre daha erken yürür ve konuşurlar. Öğrenmeleri yaşıtlarına göre daha hızlıdır. Özel ilgi alanları olup bu alanlarda bilgi edinmeye arzu duyarlar. Örneğin uzayı, mısır piramitlerini merak edip bu konularda derinleşirler. Genel olarak çok fazla konuya ilgi gösterdikleri gibi, problemleri kendi bakış açılarından çözmeye çalışırlar. Bir tek cevap ile tatmin olmaz başka cevapları bulmaya çalışırlar. Espri yetenekleri yüksektir. Diğer çocuklara göre daha sebatkardırlar. Sevecen ve duygusaldırlar. Haksızlıklara tahammül edemezler. Sözlerine önem verilip dinlenilmediklerinde küserler. İlgi çekmeyi sevdikleri gibi, lider olmayı isterler. Yaşıtlarını yönetmek ister ama yapamadıklarında uzaklaşabilirler.

Haberin Devamı

Derslerde çabuk öğrendikleri için tekrar durumunda sıkılırlar ve ödev yapmak istemezler. Ben bunu biliyorum diyerek ders çalışmayı da çok sevmezler. Bu konu aileler ile aralarında problem olur. Bütün bunlar üstün zekalı çocukların genel özellikleri olup aileler bu davranışları gördükleri zaman bir psikoloğa başvurup zeka testi yaptırabilirler. Ancak üstün zekalı olduğunu öğrenmekten daha önemlisi bu zekayı kullanabilmesini sağlamaktır. İyiye kullanılamayan zeka bir işe yaramadığı gibi onların toplumdan kopmalarına ve küskün olmalarına yol açabilir. Bu nedenle üstün zekalı oldukları öğrenildikten sonra üstün zekalı çocukların gittikleri okullara yönlendirilmeleri bu imkan yoksa devletin üstün zekalı çocuklara yönelik eğitim veren kurumları tarafından değerlendirilmeli bu da olamıyorsa o zaman öğretmenlerinin desteği ile daha ileri yaş grubunun eğitimlerine yönelik desteklenmeleri ve derslerden sıkılmamaları, ayrıca zekaları geliştirebilecekleri uygun ortamlara ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. 

Yazarın Tüm Yazıları