Çocuğum üniversiteyi bırakmak istiyor

Okullarını bırakıyor, okula gitmiyor, okuldan atılıyorlar ve ailelerinin seneler sonra bu durumdan haberi oluyor.

Haberin Devamı

Anne babaların korkulu rüyası çocuklarının okudukları okulu bırakmak istemesi. Fakat ne yazık ki çocuklar da okullarını bırakıyor, okula gitmiyor, okuldan atılıyor ve ailenin seneler sonra bu durumdan haberi olabiliyor. Bugüne kadar en az 10 danışanım bunu yaptıktan sonra ne yapacağını bilemediği ve içinden çıkamadığı için bana başvurmuştu. Ailesinden korktuğu için senelerce okulu bitirmiş gibi iş arayan ancak askerlik zamanı geldiğinde erteleyemediği için söylemek zorunda kalan erkek danışanlarım kadar, işleri beğenmediği söyleyerek devamlı erteleyen bayan danışanlarım da olmuştu.

Ailesinin zoruyla istemediği okullar ve bölümleri yazan, ailesinin “Ya o bölümde okursun ya da seni okutmam” diye tehdit ettiği gençler başarılı olamıyor. Ve çalışsa bile yapamadığı için okuldan atılanlar olduğu gibi siyasi olaylara karıştığı için okul ile ilişkisi kesilen ama ailesine bir türlü anlatamayan gençler de aynı sorunu yaşayıp ne yapacaklarını bilemez olmuşlardı. Yükseköğrenimde 1-2 senelik gecikme sorun olmuyor ama 5-6 sene oyalanıp okuldan atıldıktan sonra başka bir okulu kazanma şansı giderek azaldığı gibi, gençlerin de ne okuma hevesi ne de çalışma azmi kalıyor.

Haberin Devamı

Tüm bunları engellemenin yegane yolu ailelerin çocukları ile iyi bir diyalog içinde olmaları, hata yapsalar bile yine gelip bunu anlatabilecek cesareti vermeleri gerekir.  Çünkü korkup anlatmadıkları zaman gençler daha büyük hatalar yapıyor, yalanlar yalanları doğuruyor.

Onlar bizim çocuklarımız ve hataları ile de onların yanında olursak bu hatalarından dönme şanslarının olduğunu ve iletişim içinde çözümlerin mutlaka bulunacağını unutmamak gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları