Çocuğum okula uyum gösteremedi

Okullar başlayalı bir ayda oldu ama çocukların uyum sorunları devam edebiliyor.

Haberin Devamı

Okullar başlayalı bir ayda oldu ama çocukların uyum sorunları devam edebiliyor. Okula uyum gösteremeyen, okula gittiği halde derslerde sıkılan, yazı yazmakta zorlanan, okulda bir şekilde uyum gösterse bile eve gelip evde sıkıntı yaşayan çocukları görebiliyoruz. Bu çocukların ortak durumu okula yeni başlamaları ve okula uyum göstermekte zorlanmaları. Onların bu durumu ana-babaları üzüyor, kaygılandırıyor, hele hele sınıfın seviyesinden geri kaldıkları zaman daha da büyük üzüntü yaşıyorlar. 

İlköğretime başlayana kadar okul ile tanışmamış, ön okul denilen anaokuluna gitmemiş çocukların okula başlar başlamaz kolayca adapte olmasını beklemek çok doğru bir davranış değildir. Bir süre okula alışmakta, arkadaşlarına uyum göstermekte, evde ders çalışmakta zorlanabilirler. Ancak bir ayı geçtiği halde hala uyum göstermekte güçlük çekiyor, okulda ders dinlemiyor, yazı yazmakta ve eve geldiklerinde de ders başında oturmakta zorlanıyorlarsa bu durumun araştırılması gerekir. Bunun nedeni, süre uzadıkça telafisinin zorlaşmasıdır.

Haberin Devamı

Çocukların okula uyum gösterememelerinin ve yukarıda bahsettiğim sorunları yaşamalarının en büyük nedeni dikkat eksikliğidir. Okul çağına kadar bu konuyla ilgili bir sorun yaşamayan, rahat rahat koşup oynayan ve çok sıkışmayan çocukların okul öncesi dönemde dikkat eksikliklerini fark etmek mümkün değildir. Ta ki okul başlayıp bu sorunlar olana kadar. O yüzden bu sorunları yaşayan anne babaların çocuklarına kızmak yerine bu durumu ile ilgili yardım almaları, bir test yaptırıp dikkat eksikliği olup olmadığını anlamaları ve sorun varsa bunu çözmeleri önemlidir. Dikkat eksikliği dışında zeka düzeyinin normalden fazla veya az olması ya da duygusal sorunlar da bu tür uyum problemlerini ortaya çıkarabilmektedir. Bu sebeple bir ayı geçtiği halde bu tür sorunlar yaşamaya devam ediyorlarsa nedenin araştırılıp çözüm yoluna gidilmesi çocukların ders başarısını arttıracaktır. Aksi durumda ise kendilerine olan güvenleri azalacağı gibi, bir sene boyunca başarısız olup öğrenim hayatının başlangıcından itibaren okuldan soğuyacaklardır.

Yazarın Tüm Yazıları