Çocuğum okula gitmek istemiyor

Okula gitmeme konusunda ısrar süresinin uzaması durumu daha da zorlaştırır.

Haberin Devamı

Siz de “Çocuğum okula gitmek istemiyor” diyenlerdenseniz öncelikle bunun nedenini bulmanız gerekir çünkü okula gitmek istememek bir sonuçtur. Okula ilk defa giden çocukların annelerini bırakıp okula gitmek istememeleri en büyük neden iken daha büyük çocukların tavırları, arkadaş ilişkileri, akran şiddeti, okulda sıkılmaları ve derslerde zorlanmaları en çok gözlenen nedenlerdir.

ANNEDEN İLK AYRILIŞ...

Okul zamanına kadar annenin dizinin dibinden ayrılmayan çocuklar okul başlayıp da anneyi bırakarak okula gitmeleri gerektiğinde büyük sıkıntı yaşarlar. Bu sıkıntı nedeniyle ağlar, okula girmek istemez, anneyi bırakmaz, arkadaşlarına yanaşmazlar. Bu durum anaokuluna giderken de, normal okula başlarken de karşımıza çıkabilir. Bu durumda aile ve öğretmenlerin tutumu çok önemlidir. Eğer hoşgörü ile yaklaşıyor ve bu sorunu aşması için çocuğa yardımcı oluyor, okula alışana kadar olan sürede kararlılıkla okula devam etmesini sağlıyorlarsa o zaman bu dönemin aşılması daha kolay oluyor.

Haberin Devamı

Bunun yerine ona tepki vermek, kızmak, tehdit etmek, zorla okula gönderme yoluna başvuruluyorsa o zaman reaksiyonu giderek artıyor ve öğrenim döneminin sonuna kadar okula alıştırmak çok zor hale gelebiliyor.

Çocuğum okula gitmek istemiyor

OKULU REDDEDEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞMALI?

Ailelerin yapması gereken temel iş onu sakin sakin ikna etmektir. Gerekirse okulun açıldığı ilk zamanlarda alışana kadar yanında olmalı, ve derslerden çıktığında sizi görebileceği bir durumda beklemelidir. Okula alıştıktan sonra ise bu davranışı terk etmek gerekir. Böyle olduğunda çocuklarımızın okula alışmaları daha kolay olacaktır.

Daha büyük çocukların okula gitmek istememelerinde de temel sorunun bulunması ve bu sorunun çözülmesi önemlidir. Arkadaş ilişkileri nasıl, onlarla birlikte iyi anlaşabiliyor mu, arkadaşları tarafından dışlanıyor mu, yoksa sıkıldığı için mi okula gitmiyor? Bunların iyi bilinmesi gerekir. Arkadaşlarının arasına giremiyor ve dışlanıyorsa bu dışlanmanın çözülmesi, arkadaşlarına uyum sağlaması, öğretmenin bunu destekleyici tutum ve davranış içinde bulunması bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

Haberin Devamı

ZORLAMAYIN VE CEZA VERMEYİN

Aynı şekilde kaçınılması gereken davranış zorlamak, tehdit etmek ya da cezalandırmaktır. Bunları yapmaktansa çocuğumuzun sorunu çözme konusunda öğretmen ve aile işbirliği içinde olmalı, gerekirse psikolojik yardım almalıdır. Okuldan sıkılan, derslerde zorlanan, anlamayan çocukların da bu sorunlarının çözülmesi onların okula gitme konusundaki isteksizliğini ortadan kaldıracaktır.

Sonuç olarak “Çocuğum okula gitmiyor” diyorsanız ilk yapacağınız iş bir 10 gün boyunca okula alışması için ortam sağlamak, var olan sorunları bulup onu ortadan kaldırmak, bunları yapamıyor ve hala okula gitmemezlik ediyorsa bir psikiyatrist ya da psikologdan yardım almaktır. Bu sürenin uzamasının var olan durumu zorlaştıracağını unutmayın. Çocuklarımıza başarılı dolu bir eğitim yılı dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları