Çocuğum ders çalışmıyor, ne yapmalıyım?

Çocuklarımız bolca gezeyim ama ders çalışmayayım, saatlerce bilgisayarla oynayalım istiyorlar.

Haberin Devamı

"Çocuğuma dersleri konusunda nasıl yardımcı olabilirim?" diye düşünen ana-babalara en büyük tavsiyem onlara “moral olarak yardımcı olun” oluyor. Nasıl olsa onlar ders kısmına çalışıyor ya da çalışmaya çalışıyorlar. Önemli olan onların yaşadığı zorlukları anladığımızı göstermek ve onların yanında olmaktır.

Ders dışında hiçbir şeye zamanları kalmadığı için çabuk sıkılmakta, boş zaman bulduklarında hemen televizyon ve bilgisayarın karşısına koşmakta, arkadaşları ile zaman geçirmek istemektedirler. Bunlar da onların en doğal hakları ama önemli olan bu arada dengeyi kurabilmek.

Bunu yapmaları çok zor. Bolca gezeyim ama ders çalışmayayım, saatlerce bilgisayarla oynayalım istiyorlar. Biz de ders çalışmalarını, dersten başlarını kaldırmamalarını ve iyi notlar almalarını…

Haberin Devamı

Ders ve ders dışı zamanların iyi planlanması gerekir. Bunu kendileri ve biz yapamıyorsak eğitim koçlarından destek almamız gerekir. Planlı olmayan hiçbir şeyin başarıya ulaşması mümkün değildir. Eğer planlı çalışırlarsa her şeye vakitleri kalacaktır ki biz de çok sevimsiz buldukları şekilde “Hadi çalış, hadi çalış” demekten kurtulmuş olacağız.

Ailelerin gençlere planlı ders çalıştırma alışkanlığı kazandırmalarının yanında spor yapmaya teşvik etmeleri hatta kendileri de spor yaparak onlara örnek olmaları gerekir. Bunun yanı sıra çocuğumuzun sorunlarını paylaşmak, çok sıkıldığını bildiğimizi anlatmak, başkalarını örnek verip “Bak o ne kadar başarılı, senin neyin eksik?” dememek, başarısız olduğu durumlarda hemen nutuklara başlamamak, mümkün olduğunca motive etmeye çalışmak, öğretmenleri ile sürekli irtibat halinde olup zorlandığı yerlerde takviye sağlamak çok önemli. Onların genç olduğunu ve ani tepkiler göstereceklerini göz önünde bulundurarak çok fazla üzerlerine gitmemek, bir sorun olduğunda biraz alttan almak da ailelerin başlıca yapması gereken davranışlardır.

Yazarın Tüm Yazıları