Cinsiyet ayrımcılığı şart!

Cinsiyet ayrımcılığına tamamen karşı olduğum halde artık bu ayrımın gerekliliğine inanıyorum çünkü kadınlardan yüzyıllar boyunca esirgenen olanakların kullanılabilmesi için pozitif ayrımcılık olarak tanımlanan konunun hayata geçmesinin gerekli olduğu kanı

Haberin Devamı

Cinsiyet ayrımcılığına tamamen karşı olduğum halde artık bu ayrımın gerekliliğine inanıyorum çünkü kadınlardan yüzyıllar boyunca esirgenen olanakların kullanılabilmesi için pozitif ayrımcılık olarak tanımlanan konunun hayata geçmesinin gerekli olduğu kanısındayım.

İş yerinde olsun, devlet yönetiminde olsun, erkeklerin arasında bir ya da iki tane yer alan bayanların sayısı artmadıkça daha iyi yere gelmemiz mümkün değil. Erkeklerden oluşan topluluk, kadınlar hakkında karar verdiğinde bu kararın ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Bu yüzden de insan nüfusunun yarısını, hatta erkeklerin daha çok doğup daha çok öldükleri göz önüne alınırsa, daha fazlasını oluşturan kadınların karar mekanizmasında olması sadece onların haklarını korumakla kalmaz, erkeklerin hayatını da daha iyi bir yere taşır. Bu yüzden kadınların yönetim kademelerinde çok ama çok daha fazla olması gerekir.

Haberin Devamı

Her ne kadar bilim adamları aksini iddia etse de beynin cinsiyeti yoktur. Beynin cinsiyetini oluşturan her şey toplumsal normların dayatması ile oluşmakta olup kadınlara atfedilen bir sürü özelliğin erkeklere de ait olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu yüzden erkeklere tanınan hakların kadınlara tanınması durumunda onlardan geri kalmayacakları gibi çok daha da ileri gideceklerdir.
Özellikle son senelerde çok daha fazla dikkatimi çekmeyen başlayan konu: Kadınların öğrenmeye olan merakları eğitim konusunda aşırı istek duymaları. Erkeklerin ben zaten birçoğunu biliyorum dediklerde konularda kadınların eğitim alarak kendilerini geliştirme çabaları bugün meyve verdiği gibi yarın çok daha fazla oranda onların eğitimli, bilgili, bilinçli bireyler olarak karşımıza çıkmalarını sağlayacaktır.

Eğitim imkanlarını kısıtladığımız, senin en büyük eserin çocuğun dediğimiz, doğumdan sonra iş hayatından ayırdığımız, ayırmasak da suçluluk duygusu yaratarak enerjisini eve harcamasını istediğimiz kadınlarımızın meslek hayatında istedikleri yere gelememelerinin sebebini kadınların daha az yetenekli olduğu konusuna dayandırmak hiç de gerçekçi olmayacaktır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak kadınların gelmeleri gereken yere gelebilmelerine olanak sağlayacak pozitif ayrımcılığın gerekli olduğuna inanıyor, bu konunun sadece kadınların çabalarına bırakılması yerine erkeklerin desteğine ihtiyaç duyduğunu ve her şeyden öte insanı bir görev olduğunu düşünüyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları