Cevabını biliyorum ama işaretlemeyi unutuyorum

Sınavlarda öğrenci cevabını bildiği soruları neden işaretlemeyi unutur ?

Haberin Devamı

Geçen hafta bunu söyleyen 12 yaşındaki danışanımı duyduğumda başlangıçta çok komik gelen bu cümle gözümde trajikomik hale geldi. Çünkü bu yüzden sınavlarda bildiği soruları cevaplayamadığı için düşük notlar alıyor ve ailesi kendisine kızıyordu.

Annesi sınavdan önce tembih ediyor ama o sınava girince sınavın heyecanı ile bildiklerini işaretlemeyi unutuyordu. Bu sorunu tek başına bu danışanım yaşıyor olsa, belki bu yazıyı hiç yazmayacaktım ama son zamanlarda bu şikayetten muztarip o kadar çok danışan görüyorum ki mutlaka yazıp hiç olmazsa aynı durumda çocukları olan aileler bunu okusun ve çocukları için yardım alsın diye düşünerek bu yazıyı kaleme aldım.

Bir öğrenci cevabı bildiği halde işaretlemeyi neden unutur?

Bunun başlıca iki nedeni olabilir. Birincisi dikkat eksikliği vardır. Ve bu nedenle bilir ama aklı başka sorulara ya da konulara gittiği için işaretlemeyi unutur. İkinci olarak ise cevabı biliyordur ama sınav kaygısı nedeniyle, korku ve panik içindedir, bu nedenle de bildiklerini doğru yere ve olması gerektiği şekilde işaretleyemez. Ama her iki durumda da sonuç aynıdır. Bunun dışında moral bozukluğu varsa, aklı dert ve sıkıntılarına takılıyorsa, örneğin; anne ve baba sık sık tartışıyor, onun önünde birbirlerini aşağılıyor, üstüne üstlük onu da şahit tutarak “Kim haklı, sen söyle” diyorlarsa bu da bildiklerini doğru işaretlemesini engeller.

Haberin Devamı

Ortaya çıkaran neden ne olursa olsun bunun bulunup düzeltilmesi ve sorunun ortadan kaldırılması bu çocukların başarısını arttıracak ve onların çalıştıklarının karşılığını almasını sağlayacaktır. Böyle olmadığında ise üzülecek, eğitim başarısı düştüğü gibi aileleri ile araları da kötü olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları