Boyun Eğiş Aslında Başkaldırış mıdır?

İnsan ilişkilerinde, özellikle ikili ilişkilerde, bazen insanlar verdikleri tepkilerin işe yaramadığını gördüklerinde tepki vermemeye başlarlar. İşte o zaman oturup bir kez daha düşünmek lazım. Onu sindirdim mi yoksa bu sessizliğin altından başka şeyler ç

Haberin Devamı

İnsan ilişkilerinde, özellikle ikili ilişkilerde, bazen insanlar verdikleri tepkilerin işe yaramadığını gördüklerinde tepki vermemeye başlarlar. İşte o zaman oturup bir kez daha düşünmek lazım. Onu sindirdim mi yoksa bu sessizliğin altından başka şeyler çıkacak mı?

Bir psikiyatrist olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki ben sesi çıkmayan insanın tepkisinin her zaman sesi çok çıkan insandan daha fazla olacağına inanırım. Ki gördüklerim de her zaman öyle oldu.

Sesi çıkmayan "peki" diyen, artık ne istenirse onu yapmaya başlayan insan patlamaya hazır bir bomba gibidir. Evliliklerde bunu kimi zaman erkekte kimi zaman ise kadınlarda görmekteyiz. Tartışma düzeyinde çarelerinin tükendiğini gören kişi artık ses çıkarmayacaktır. Hatta tartışma durumunda karşısındaki daha çok sesini çıkardığında, sürekli kendisini haksız çıkardığında bir süre sonra artık tepki vermez hale gelecektir.

Haberin Devamı

Sessiz bir boyun eğiştir bu, tüm tepkisini içine attığı ve içinde biriktirdiği... İşte bu tepki bir süre sonra artacak ve giderek büyüyecektir.

Tepkinin her zaman kavga ve şiddet içermesi gerekmez. Artık onu hayatından silmesi bir daha ona yakınlık hissetmemesi de aslında bir başkaldırıştır.

Bayanlarda daha çok görüyorum bu durumu. Yapmak istediklerine karşı konulup itiraz edildiğinde, örneğin arkadaşları ile bir yere gidecekken eşinin “hayır gidemezsin otur evinde çocuklarla ilgilen onları görmüyorsun“ dediğinde bir iki sesi çıkacak, itiraz edecek ama bu itirazlar işe yaramadığında kabullenecek ve bir yere gitmeyecektir.

Bir süre sonra aynı şekilde başka istediklerinden de ödün verecektir. Bu boyun eğişler arttıkça daha da sessizliğe bürünmekte ve bir gün "Bitti" diye erkeğin karşısına gelmektedir.

Erkekler ise buna akıl erdirememekte "Ne güzel gidiyorduk, sessiz sessiz her şeye evet diyordu" deyip bu duruma inanmak istememekte ama bir daha dönüşü olmadığını çok acı bir şekilde öğrenmektedir.

Bir insanın ezildiği hiçbir ilişkinin varsa bile süremeyeceğini unutmamalı, karşımızdaki insan en sevdiğimiz insan bile olsa sesi çıkmadığında bunu bir tehlike sinyali olarak algılayıp onu dinlemeye çalışmalıyız. Yoksa bir gün içe atılan tüm o sözler çok daha acı, çok daha geri dönüşsüz karşımıza çıkacaktır. Dilerim yaşamazsınız.

Yazarın Tüm Yazıları