Boşanmış babalar ve çocukları

Genel olarak bilinenin aksine çocuklar için sürdürülen evlilikler onlara huzurlu bir ortam vermiyorsa faydadan çok zarar getirecektir.

Haberin Devamı

Hiç kimse ilerde boşanacağım diye evlenmez. Günümüzde evlilikler yürümediğinde başvurulan boşanma, çocukları ihmal etmiyorsak onlara zarar vermeyecektir. Genel olarak bilinenin aksine çocuklar için sürdürülen evlilikler onlara huzurlu bir ortam vermiyorsa faydadan çok zarar getirecektir. “Biz boşandık ama çocuklarımız için yine yan yana geldik” diyen çiftlerin çocukları ile konuştuğum zaman “Keşke birleşmeselerdi her gün tartışıyorlar, bizim yanımızda kavga ediyorlar, bir de bizden kimin haklı olduğunu öğrenmek istiyorlar” diye şikayet ediyorlar. Bu durum çocuklara faydadan çok zarar getirmekte ve anne babanın kavga ve gürültüleri onları olumsuz etkilemektedir. 

Diyelim hiçbir şey işe yaramadı ve anne baba ayrıldı. Babaların çocukları ile olan iletişimini eskisine göre daha arttırıp onlarla kaliteli zaman geçirmesi gerekiyor. Öyle ki hafta sonu birliktelerse mutlaka bu süreç içinde birlikte bir şeyler yapmaları, spor, tiyatro gibi etkinliklere gitmeleri, birlikte kaliteli zaman geçirmeleri gerekir. Birlikte geçirdikleri zaman onları birbirlerine daha çok yakınlaştırıp boşanmadan dolayı ortaya çıkan sıkıntıları atmaya yardımcı olacaktır. Aynı şekilde yapılabiliyorsa hafta içinde de birlikte zaman geçirmeli ve birbirlerini arayıp sormalıdırlar. Ancak bunu yaparken annelerin babalara olan kızgınlıkları nedeniyle bu görüşmelere engel olmamaları ya da zamanı kısıtlama yoluna gitmemeleri gerekir.

Haberin Devamı

Bütün bunları yapan babaların “Çocuğum mutsuz oluyor” diye kaygılanmasına hiç gerek yok. Ama boşandıktan sonra çocuklarını aramayan, onlarla birlikte zaman geçirmeyen, eski eşine olan öfkesi nedeniyle çocuklarına da zararı olan babalar gibi, tam tersi babaya kızgınlığı nedeniyle çocuklarını babaya kışkırtan ve onunla görüşmesini engellemeye çalışan annelerin de çocuklarına zarar verebileceklerini unutmamak gerekir.

Babalar çocuklarına yeterli düzeyde bakamayabilir, anne kadar özenli de olmayabilir. Önemli olan çocuğu ile zaman geçirmesi, onunla paylaşım içinde olmasıdır. Bunu yaptıklarında bence sorun yok.

Yazarın Tüm Yazıları