Boşanma Öncesi mi Sonrası mı Zor?

Mesleğim nedeniyle gördüğüm insanların boşanma öncesi ile boşanma sonrasını karşılaştırdığımda boşanma öncesinde yaşananların her zaman boşanma sonrasında yaşananlardan daha zor olduğunu görüyorum.

Haberin Devamı

Mesleğim nedeniyle gördüğüm insanların boşanma öncesi ile boşanma sonrası durumlarını karşılaştırdığımda boşanma öncesinde yaşananların her zaman boşanma sonrasında yaşananlardan daha zor olduğunu görüyorum.

Çok ama çok büyük bir neden yoksa boşanmaya karar verme ve sonrasında bunun hayata geçmesi 3-5 seneden az bir zaman değil. Bu dönemde zaten bütün sıkıntılar yaşanıyor, insanlar çok ama çok mutsuz olmadan boşanmaya karar veremiyorlar.

Kadınlar senelerce bu duruma dayanmaya çalışıyor, eşlerini alttan alıyor, eşini kimi zaman sarsıyor, onu düzeltmeye çalışıyor ve tüm bu çabalar iyi sonuç verirse evlilik kurtuluyor. Ancak bütün çabalara karşın ortalık düzelmiyor, bir türlü ortak noktayı bulamıyorlarsa o zaman boşanma gündeme gelebiliyor.

Haberin Devamı

Tabii gündeme gelen boşanmanın gerçekleşmesi de en az 3-4 seneyi buluyor. Hanımlar karar verdikten sonra bu süreç başlıyor ve cesaret ettiklerinde boşanma gerçekleşiyor ama erkekler ne kadar karar verirlerse versinler bunu hayata geçiremiyorlar.

"Ben boşanacağım" deyip de boşanan bir erkek görmedim ama "Seni boşayacağım" deyip 15 sene sonra boşanan çok kadın gördüm. Tabii bu süre evliliğin ne oranda sürdürülebildiğine ve insanların birbirine ne kadar tahammül edebildiğine bağlı olarak değişebiliyor.

Bu yüzden boşanma gerçekleşene kadar yaşananlar her zaman sonrasında yaşananlardan çok daha sıkıntılı oluyor. Bugüne kadar boşanıp da "Keşke boşanmasaydım" diyen ne bayan ne erkek tanıdım. Bunun nedeni zaten boşanmadan önce bütün her şeyi denemiş insanların boşandıktan sonra deneyecek bir şeylerinin kalmamış olmasıdır.

İster bayan olsun ister erkek, kimse aklına estiği zaman boşanmıyor. Boşanma lafını telaffuz etmekle boşanmak çok ayrı konular.

Herkes kızdığında "Senden boşanacağım" diye çıkıyor ama bunlar birikip birikip evliliği iyice çekilmez hale getiriyor. Ya da bir aldatma durumu olmadan kimse "Boşanacağım" diye çıkmıyor ortaya. Tüm bunlar olduktan sonra boşananlar da sonradan pişman olmuyor zaten.

"Çocuğum için katlanıyorum" diyen anne ya da baba, boşanma sonrasında da baba baba gibi, anne anne gibi davranıyor ve çocuğunu sahipleniyorsa çocuklar konusunda büyük bir sıkıntı yaşamıyorlar.

Haberin Devamı

Sonuçta boşanma sonrasında yaşananlar, o büyük gerginlik ve öfke ortadan kalktığı için boşanma öncesinde yaşanan sıkıntılardan çok daha hafiftir. Bu  nedenle boşanma sonrasının üstesinden gelmenin öncesinden çok daha kolay bir durum olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları