Bipolar affektif bozukluk

Toplumda çok sık görülmese de birçok depresyon hastası kendisini bipolar olarak nitelendirmektedir. Bu iki durum aynı anda değil farklı zamanlarda gözlenebilmektedir.

Haberin Devamı

Bipolar affektif hastalığı, iki uçlu mizaç bozukluğu anlamında kullanılmaktadır. Bir ucunda depresyonun bir ucunda maninin bulunduğu hastalıktır. Toplumda çok sık görülmese de birçok depresyon hastası kendisini bipolar olarak nitelendirmektedir. Bu iki durum aynı anda değil farklı zamanlarda gözlenebilmektedir. Ancak bir kişinin bipolar tanısı alabilmesi için manik ya da hipomanik bir nöbet geçirmesi gerekir. 

Bipolar affektif bozukluğun depresif döneminde mutsuzluk, duyguların dibe vurması, hayattan zevk almama, cinsel ilgi ve alakanın kaybolması, kilo kaybı ya da tam tersi aşırı iştah artması, enerji düşüklüğü, sabahları erken uyanma ya da hiç uyanamama durumları gözlenebilmektedir. Bunun yanında kabızlık, ağız kuruluğu, sinirsel kökenli baş ağrısı da gözlenebilmektedir. Zaman zaman ağlama, hareketlerde yavaşlama, intihar düşünceleri, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlıklar, daha ağır dönemlerde halüsinasyonlar gözlenebilmektedir. Genel anlamda kişinin duygusal olarak mutsuzluk yaşadığı, hayattan zevk almadığı bir dönemdir.

Haberin Devamı

Bipolar bozukluğun manik döneminde ise aşırı para harcama, yerinde duramama, cinsel aktivitede artma, kilo kaybı, uykusuzluk ve aşırı enerji gözlenebilmektedir. Bunun yanında çok konuşma, aşırı espri yapma, aşırı özgüven, konsantrasyon güçlüğü, çabuk öfkelenme, evden çıkıp gitme gözlenebilmektedir. Genel anlamda istek ve enerjinin çok fazla arttığı kişinin çok hareketlendiği bir hastalıktır.

Bipolar hastalığın toplumda görülme oranı %2’dir. Hastalık döneminde bahsedilen belirtileri çok yüksek oranda yaşarlarken, iyi bir tedavi ile kısa sürede iyileşirler. Kalıcı bir hastalık değildir. Ancak tekrar etme riski vardır genellikle bahar aylarında ortaya çıkan tekrarlamalar 50’li yaşlarda giderek azalır. Kişiler hastalık dönemleri dışında tamamen sağlıklı bir duruma dönerler. Çok sık ataklar olmadığı sürece çalışma ve evlenmeye mani bir hastalık değildir. Tedavisi atakların olduğu dönemde ilaç tedavisi iken atak dışı zamanlarda ilaç kullanmaya gereksinim olmayabilir. Bu durum takip eden doktorun tercihine bağlıdır.

Yazarın Tüm Yazıları