Beynimizi kullanabiliyor muyuz?

Einsteine’ın bile %20’sini kullandığı rivayet olunan beynimizin ne kadarını kullanıyoruz?

Haberin Devamı

Einsteine’ın bile %20’sini kullandığı rivayet olunan beynimizin ne kadarını kullanıyoruz? Yoksa işi otomatik pilota alıp günlük rutinlerle mi idare ediyoruz? Kullanılmadığı zaman körelen beyin kullanıldığı zaman sadece aktif olarak çalışmakla kalmayıp kapasitesini de arttırma özelliğine sahiptir. Tabii bunun için de düşünmeye, araştırmaya, okumaya, öğrenmeye ihtiyaç duyar. Pegasus Yayınlarından çıkan Dr. Norman Doidge’nin “Kendini Geliştiren Beyin” kitabında anlatıldığı gibi, beyin hangi yaşta olursa olsun yeni bilgi yolakları geliştirip bunu kullanabilir ve kendini sürekli olarak değiştirebilir.

Beynimizi kullanabilmemiz için öncelikle bu yönde adım atmamız gerekir. Kendimizi geliştirmeye, var olan bilgilerimizi arttırmaya ve yeni bilgilere ulaşmaya gayret etmemiz gerekir. Beynin kullanımında mukayese yöntemi önemli bir yöntem olup bildiklerimizden yeni bilgilere varmaya çalışma, bu bilgileri farklı zamanlarda kullanma, düşünme ve sonuçlar üretmeye çalışma beynimizi daha iyi kullanmanın kapısını açacaktır.

Haberin Devamı

Beynimizi daha iyi kullanma ne işimize yarayacak dersek bunun cevabı yaşa göre değişir. Küçük yaşlarda bilgileri daha çabuk öğrenmeye ve akılda tutmaya; ergenlikte dünyayı daha çok anlamaya ve kendimizi anlatmaya; erişkin yaşlarda iş hayatında ve sosyal hayatta başarılı olmaya; yaşlılıkta ise beynin ileri yaşlara kadar aktif olarak faaliyet göstermesini sağlamaya yarayacaktır. Bu nedenle beynimizi geliştirmek, var olan kapasiteyi arttırmak sadece iş hayatı ve sosyal hayatta işimize yaramayacak, bunun dışında yaşam kalitemizi arttırmayı, dünyayı daha iyi algılamayı ve kendimizi daha iyi anlatmayı da sağlayacaktır. Akıl sağlığı yerinde olan ve belirli bir zeka düzeyine sahip olan herkesin beyninin kapasitesini arttırabileceğini, bunun için çok özel bir zeka düzeyine sahip olmak gerekmediğini ve zekaya sahip olan insanların değil, zekasını kullanabilen insanların yaşamlarında daha başarılı olabileceklerini söyleyerek bu konuya bugün son vermek istiyorum. Bu konuyu ileride farklı açılardan tekrar ele alacağım.

Yazarın Tüm Yazıları