Beyin nasıl öğrenir?

Öğrenme dediğimiz olay, birtakım bilgilerin öğrenilmesi, öğrenilen bilgilerin beyinde depo edilmesi ve istendiği zaman geri alınabilmesinin yanı sıra yeni çıkarımlar için beynin bu bilgiyi kullanabilmesidir.

Haberin Devamı

Öğrenme dediğimiz olay, birtakım bilgilerin öğrenilmesi, öğrenilen bilgilerin beyinde depo edilmesi ve istendiği zaman geri alınabilmesinin yanı sıra yeni çıkarımlar için beynin bu bilgiyi kullanabilmesidir. O yüzden öğrenme aktif bir süreç olup öğrenilen bilgilerin beyinde depolanması önem kazanmaktadır. Depolanma olayı da kısa, orta ve uzun vadeli belleğin kullanılabilmesi ile yakından alakalıdır.

Öğrenme dediğimiz olay beyindeki birtakım biokimyasal süreçlerin gerçekleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Beyine herhangi bir uyarı geldiğinde sinir hücreleri arasında görev yapan biokimyasal maddeler, sinirler arasında iletiyi sağlayarak gelen bilgiyi diğer sinir hücrelerine iletmekte ve sonuçta kısa süreli ya da anlıksal bellek dediğimiz bellek oluşmaktadır. Bu bellek kalıcı bir bellek olmayıp sadece anlık olarak faaliyet göstermektedir. Bu belleğin orta ve uzun süreli belleğe dönüşebilmesi için tekrarlayan ya da daha uzun süreli uyaranlara ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

Orta süreli bellek ise anlık duyuların 18 saniyeye kadar olan tekrarı ile oluşmakta, bu da bilgilerin kısa süreli olarak akılda tutulmasını sağlamakta, O anda öğrendiklerimiz bu süre boyunca akılda kalmakta ama eğer bu bilgi tekrarlanmazsa unutulup gitmektedir. Örneğin bir kişi ile tanıştığımız zaman onun ismini kısa süre aklımızda tutarız, eğer bunu kalıcı belleğe atamıyorsak o zaman unuturuz. Bunun nedeni de orta vadeli belleğin kısa süreli belleğe göre biraz daha kuvvetli olması, beyinde birtakım sinir hücresi patikalarının oluşması ama bu bilgilerin de tekrar edilmediği zaman beyinde kaydedilip kalıcı hale gelememesidir.

Uzun süreli bellek ise öğrenilen bilgilerin sinir hücrelerindeki yapısal değişiklik ile ortaya çıkmakta, bu belleğe depolanan bilgiler beyin hasar görmedikçe beyinde kalıcı olarak depolanmaktadır. Unutma dediğimiz olay bu bilgilerin kaybolması değil, sadece uygun şekilde hafızaya getirilememesi ile oluşmaktadır.

Bütün bunların önemi herkesin, özellikle öğrencilerin, öğrenme sistemlerini bilmesi, onları öğrenmeleri ve öğrendiklerini akılda tutmaları yönünde değer taşımaktadır. Öyle ki kaydedilmeyen bilgi uçup gitmekte, bu da öğrencinin boşuna enerji ve zaman kaybetmesine neden olmaktadır. Halbuki sık tekrarlanan bilgiler kalıcı olarak beyinde depolanmakta ve sınavlarda istenildiği zaman rahatça kullanılabilmektedir. Öğrenmenin diğer özelliklerini de gelecek yazılarımda ele alacağım.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARIN ZEKA GELİŞİMİ İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR BESİN OLAN CEVİZİ ÇOCUKLARINIZ BU TATLI HALİYLE ÇOK SEVECEKLER. KARAMELİZE CEVİZ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Yazarın Tüm Yazıları