Alışverişi abartıyor musunuz?

Her şey iki çift ayakkabı ile başlayabilir...

Haberin Devamı

Alışverişten geldikten sonra alışverişi abarttığınızı hissettiğiniz olabilir. Alışverişe çıkarken almayı planladıklarınızla birlikte bütçenizi zorlayarak ihtiyacınız olmayan şeyleri de almış olabilirsiniz. Bu durum bazen abartıya kaçabilir. Ancak bunu sık sık yapıyor, alışverişten öngördüğünüzün ötesinde alışveriş yapıp, planlamadığınız kadar para harcayarak dönüyorsanız bu alışveriş hastalığının bir belirtisi olabilir.

Alışverişi abartıyor musunuz

YAVAŞ YAVAŞ GELEN ALIŞVERİŞ HASTALIĞI

Alışveriş her insanın kendi ekonomik sınırları içinde, kimi zaman ihtiyaçtan kimi zaman ise kendini iyi hissetmek için başvurduğu bir davranıştır.

Normal koşullarda alışverişe çok abartmadan gideriz ama kimi zaman bu aşırı uçlara varabilir. Kitap almaya çıktığınızda kazak alıyorsanız, yanına iki ayakkabı ve gömlekte ekleniyor, en son beğendiğiniz bir pardesüyü de alışveriş sepetine atıyorsanız bu durum yavaş yavaş alışveriş hastalığına gidiyor demektir.

Haberin Devamı

“Bunu her zaman yapıyorum” derseniz bu alışveriş hastalığının ta kendisidir. Sorun ekonominizi tehdit ettiğinde, kredi kartlarının limitini doldurduğunuzda, eşinizle bunları gereksiz aldığınız yönünde tartışmaya başladığınızda yavaş yavaş kendini gösterir. Bazen de hemen çıkmaz 50-60 milyar liralık kredi kartı borçları kapımıza dayandığı zaman gerçekle karşı karşıya kalırız.

Alışverişi abartıyor musunuz

İKİ ÇİFT AYAKKABI İLE BAŞLADI

Bir danışanım 120 milyar lira açılmış, bunu aylarca saklaya saklaya artık daha çok gizleyemez olmuş ve eşi ile boşanma aşamasına gelmişti. Aylar boyu çılgınca alışveriş etmiş ve saklamış. Gelen kredi ekstrelerini göz ardı etmiş ama dağ gibi bir borçla karşı karşıya gelince eşi “Bunları öderim ama bir şartla, gidip tedavi olacaksın” dediğinden tedavi için başvurmuştu. Anlattıkları çok masumaneydi. “İki çift ayakkabı ile başladı” diyordu. Bunlar arttı arttı, dolaba sığmaz olunca yatak altına istiflemeye başladım. Ama borçların bu kadar büyüyeceğini tahmin etmemiştim.

Alışverişi abartıyor musunuz

ÖZELLİKLE SIKINTILI ZAMANLARDA DAHA ÇOK ALIŞVERİŞ YAPILIYOR

Alışveriş hastalığı böyle bir şey. Zaman zaman, özellikle sıkıntılı dönemlerimizde içimizde büyük bir alışveriş isteği duyar, koşullarımızı düşünmeden alışveriş eder sonra pişman oluruz. Bu bir kere iki kere oluyorsa sorun değil ama süregelen biçimde olursa alışveriş hastalığının belirtisi sayılabilir.

Haberin Devamı

 Alışverişi abartıyor musunuz 

ALIŞVERİŞE GİDERKEN LİSTE YAPILMALI

Bu durumda yapılması gereken iş borçlar büyümeden önlem almaktır. İlk alınması gereken önlem alışverişe çıkarken kredi kartlarını evde bırakmak, mümkünse kesip ortadan kaldırmak, alışverişe liste ile gitmek ve onun dışına çıkmamak, alacaklarımız için gerekli paranın ötesinde yanımıza nakit para almamak ve gerektiği zaman bize engel olacak bir yakınımızla, mümkünse eşimizle birlikte alışverişe gitmektir. Bütün bunlara rağmen içimizdeki canavara engel olamıyor, alışveriş hastalığından kurtulamıyorsak o zaman bir terapi almak ve ihtiyaç halinde kısa dönem ilaç kullanmak için psikiyatriste ve psikoloğa başvurmak gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları