Alışkanlıkların gücü

Çok yemek yiyip kilo alıyor, buna sinirlenip teselliyi yine yemekte arıyoruz; yataktan kafamızı kaldırmıyor, sonra da spora gidemediğimizden, gitsek ne kadar fit olacağımızdan bahsedip yakınarak zaman geçiriyoruz.

Haberin Devamı

Boyner yayınlarından çıkan Charles Duhigg’in “Alışkanlıkların Gücü” adlı kitabını gördüğümde tam aradığım kitap diye düşünmüştüm. Başımıza ne geliyorsa alışkanlıklardan dolayı olduğuna inanan bir insan olarak “Acaba bu alışkanlıkları değiştirmede önerileri nasıl olacak?” düşüncesiyle alıp bir solukta okudum. Gerçekten de içindeki öneriler kolay olmasa bile süreç içinde uygulandığında işe yarayacak öneriler.

Temeli, herhengi bir konusunda bir işaret aldığımızda hayatımızda bunun rutinlerinin olduğu ve sonuçta da ödülün varlığından yola çıkarak eğer alışkanlıklarımızı değiştirmek istiyorsak bu işaretten sonraki rutinlerimizi değiştirmemiz gerektiği düşünesine dayanıyor.

Alışkanlıkların gücü

Haberin Devamı

Örnek vermek gerekirse iş yerinde sıkıldığımızda (sıkıntı duygusu işaret) rutinimiz gidip bir şeyler atıştırmak ve sonuçta kilo alıp üzülmek ise yapılacak iş bu rutini değiştirmek olacaktır. İş yerinde sıkıldığımızda eğer gidip bir şeyler yemek yerine arkadaşlar ile sohbet ediyor ya da bir bardak çay alıp dönüyorsak o zaman rutinimizi bozmuş ve yerine daha işe yarayan bir rutin koymuş oluyoruz. Ödül olarak ise kilo almıyor ve fit oluyoruz. “Bu kadar basit mi?” diyebilirsiniz ama bu kadar basit olmasına rağmen günlük hayatı bir türlü bozamadığımız bu basit alışkanlıklar zorlaştırıyor.

Çocuklarımız alışkanlık yaratmadıkları için ders çalışmıyor, biz yemek yiyip kilo alıyor, buna sinirlenip teselliyi yine yemekte arıyoruz; yataktan kafamızı kaldırmıyor, sonra da spora gidemediğimizden, gitsek ne kadar fit olacağımızdan bahsedip yakınarak zaman geçiriyoruz. O yüzden belki her şeyin temeli “Söyleme yap!” olmalı. Nasıl yapacağımız ise bu kitapta uzun uzun güzel örneklerle anlatılıyor. Tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları