Aldığınız nefes yetmiyor mu?

Psikolojik olarak aldığı nefesin yetmediğini düşünen insanlar çoğunlukla korktukları durumun dışında gayet rahat nefes alabilmektedirler.

Haberin Devamı

Bu şikayeti son günlerde çok gördüğüm için üstüne yazmak istedim. Önemli bir akciğer hastalığı dışında kişinin aldığı nefesin yetmemesi kaygı ile ilgili bir sorundur. Öyle ki bu kişiler nefes alabildikleri halde nefes alamadıklarını düşünürler. Daha derin nefes almaya çalıştıkça yapamadıklarını düşünerek kaygı duymaya başlarlar. Kaygıları arttıkça derin nefes alamazlar ve iyice kaygıları artar.

Bu kişiler doktorlara gittiklerinde fiziksel muayenelerinde bir şey bulunmaz. Akciğer filmleri normaldir. Böyle bir nefes darlığını izah edecek fiziksel hastalıkları yoktur. Ancak yine de tatmin olmazlar ve nefes alamama şikayeti ile doktor doktor gezmeye başlarlar.

Psikolojik olarak aldığı nefesin yetmediğini düşünen insanlar çoğunlukla korktukları durumun dışında gayet rahat nefes alabilmektedirler.

Haberin Devamı

Korktukları ve kaygı duydukları zaman ise derin nefes alamamaktadırlar. Öyle ki birdenbire derin nefes almaya çalışıp alamadıklarını düşünerek kaygılanırlar. Boğulacağım korkusu ile daha derin nefes almaya çalışırlar. Bu da nefesin normal ritmini bozduğu için derin nefes alamamaya başlarlar. Bu danışanlara balon şişirttirdiğimde gayet güzel şişirmekte, hiç rahatsızlık yaşamamaktadırlar. Kendilerine nefes problemleri olsa böyle rahat balon şişiremeyeceklerini anlattığımda doğru haklısınız ama derin nefes alamıyorum demektedirler.

Sonuçta normal nefes alabilen kişi kaygı duymasa derin nefes de alabilecek olmasına karşın korkuyla nefesi daralmaktadırlar. Nefes açlığı durumunda panik yaşamakta ve derin nefes almaya çalıştıkça sık ve yüzeysel nefes aldıkları için baş dönmesi, ellerinde uyuşma yaşamakta bu da onların kaygılarını daha çok arttırmaktadır. Böyle durumda yapılacak iş normal nefes alabildiklerinin gösterilmesi ve nefes ritminin yoluna konmasıdır. Normal ritmde nefes aldıklarında bir sorunun olmadığını göreceklerdir. Kaygıyla bunu yapamadıklarında terapi ile buna ikna edilmeleri, bunu denemeleri gerekmektedir. Aşırı kaygı olan durumlarda ise kaygı giderici ilaçların kısa bir süre kullanılması kaygılarını azaltacak ve sağlıklı bir nefes alıp vermelerini sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak sağlıklı bir insanın nefes açlığı çektiği bir durumda ilk yapılması gereken şey fiziksel olarak buna neden olan bir olayın olup olmadığının değerlendirilmesidir. Dahiliye ya da göğüs hastalıkları doktoru tarafından bu değerlendirme yapılıp fiziksel olarak sağlıklı oldukları anlaşıldığında terapi ile nefes egzersizleri yaptırılıp sağlıklı nefes alıp vermeleri sağlanmalıdır. Bunun sağlanamadığı durumlarda kaygı giderici ilaçlar işe yaramaktadır. Kaygısı giderilmeden nefes almaya çalışmalarının bu sıkıntıyı daha çok arttıracağı danışanlara anlatılmalı, gevşeme egzersiz ile de rahatlamaları sağlanmalıdır. Kanuninin dediği gibi “olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi “.

Haberin Devamı

Sağlıklı nefes alıp vermeniz dileğiyle.

Yazarın Tüm Yazıları