Rayka Kumru
Rayka Kumru
Rayka Kumru

Cinsel içerikli dijital paylaşım: Sexting

Gençler dijital erotizm ile cinsel keşif yaşıyor.

Haberin Devamı


Sexting, herkesi endişelendiren bir konu olsa da akıllardaki sorulara cevap vermek için yapılan çalışmaların sayısı tatminkar değil, özellikle de Türkiye’de.

Cinsel içerikli dijital paylaşım: Sexting

Indiana Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırmaya göre “sexting” cep telefonu veya elektronik bir cihaz aracılığıyla yollanan veya alınan cinsel içerikli söylem ve/veya resim olarak tanımlanıyor. 21-75 yaşları arası incelenen 5.805 bireyin 21%’i cinsel içerikli mesaj yolluyor, 16%’sı cinsel içerikli resim yolluyor, 28%’i cinsel içerikli mesaj alıyor ve %23’ten daha fazlası cinsel içerikli resim alıyor.

Bu istatistikleri cinsel açıdan daha sınırlayıcı ve baskıcı toplumlarda incelemek gerekli.


FLÖRTLEŞME AMACIYLA KULLANILIYOR

Cinsel içerikli dijital paylaşım: Sexting

Sexting gençler arasında daha büyük yaşlardaki bireylere göre çok daha yaygın. Çoğu sexting çiftler arasında flörtleşme amacıyla yapılıyor. Aslında tarihin her noktasında olduğu gibi, sexting, gençlerin ve yetişkinlerin cinsel paylaşımı; teknolojinin olanaklarını kullanarak tabii.

Sextingi olumsuz davranış kategorisine sokabilecek olan özelliği ise, yapılan paylaşımın söz konusu iki kişinin arasında kalmasının kesinliğinin olmaması. Nitekim aynı araştırmanın verilerine göre sexting yapan insanlardan 23%’ü aldığı resim veya mesajı ortalama üç veya daha fazla arkadaşına da gösteriyor.


OLUMLU SONUÇLARI DA YOK DEĞİL

Cinsel içerikli dijital paylaşım: Sexting

İki bireyin onayı ile yapılan diğer cinsel davranışlarda olduğu gibi, sexting de çiftler için birçok olumlu sonuç barındırabilir. Birbirinden uzakta olan partnerler için yakınlığın korunmasına, çiftlerin cinsel paylaşımı devam ettirmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, cinsel deneyimi fiziksel anlamda yaşamaya hazır olmayan bireyler için de daha rahat bir şekilde keşfe bir imkan tanıyabilir.


YOLLANAN FOTOĞRAF VE MESAJLARI BAŞKA KİMLER GÖRÜYOR?

Cinsel içerikli dijital paylaşım: Sexting

Asıl risk cinsel içerikli fotoğraf veya mesaj yollamak değil, yollanan resim veya mesajların başkalarıyla da paylaşılabilme ihtimali ve hızıdır. Söz konusu 18 yaş altı bireylerin ya da onay vermemiş yetişkinlerin cinsel içerikli resimleri olduğunda ise, ciddi bir yasal boyuttan da bahsetmek mümkün.


DİJİTAL EROTİZM İLE CİNSEL KEŞİF

Cinsel içerikli dijital paylaşım: Sexting

Sexting daha yaygın ve normal görülmeye başladığından, gençler dijital erotizmin telefon ekranlarının dışında, uyarılma, haz ve popülerlikle birlikte, olumsuz ve sürekli yaratabileceği sonuçları çok fazla göz ününde bulundurmayabiliyor.

Sexting aslında çağımızda cinsel keşif yöntemlerinden bir tanesi; özel bir alanda yapılan keşiflerden daha fazla olumsuz sonucu beraberinde getirebileceği gibi, yapılması da çok daha kolay.

Sexting, ve siber ortamda güvenlik gibi konular hakkında verdiğim eğitimlerden de ortaya çıkan sonuçlar, basit bir kaç strateji ile uzun soluklu olumsuzlukların engellenebileceği ve gençlerle bu konu hakkında konuşulmadığı sürece, olumsuz sonuçların devamının geleceği yönünde.