Rayka Kumru
Rayka Kumru
Rayka Kumru

Cepte prezervatif değil, aplikasyon taşınır!

Cepte prezervatif taşımak gençlere çok havalı geliyor ama...

Haberin Devamı

4 Eylül Dünya Cinsel Sağlık Günü. Bu yılın teması da “Mitleri Elemek”. Sıkça korunma yöntemleri ve cinsel fonksiyon ile ilgili mitler ile karşı karşıya kalıyoruz. Prezervatiflerin kullanımına dair mitler baş sıralarda geliyor. 

CEPTE PREZERVATİF TAŞIMAK GENÇLERE ÇOK HAVALI GELİYOR AMA...

Cepte prezervatif taşımak gençler arasında hava atma seviyesini çoğaltırken, prezervatifin ömrünü azaltan bir davranışır. Genelde cinsel aktifliğin başlaması ile değil de, meraktan alınan prezervatif, ya şişirilip su savaşlarına alet edilir, ya da arka popo cebinde duran cüzdanda gezer yıllarca, pörsür, kullanılmaz hale gelir.

Cinsel aktiflik ile birlikte alınan prezervatifler daha sık kullanılabilir tabii ama bir türlü arka cepteki cüzdanın sıcaklığı ve sürtünmesinden kurtulamaz. Bu basit davranış bile, prezervatif kullanımının doğru şekilde uygulanmasına bir engel teşkil ederken, kapsamlı cinsellik eğitiminin kolayca erişilebilir olmadığı ülkemizde gençler cinsellikle ilgili sorularına nereden cevap bulur?

Haberin Devamı

GENÇLER EBEVEYNLERE Mİ YOKSA ÖĞRETMENLERİNE Mİ DANIŞIYORLAR?

Türkiye’de yapılan araştırmalara ve 18-24 yaş arası gençlerin korunma yöntemleri hakkındaki tutum ve davranışları üzerine yaptığım tez araştırmamın sonuçlarına göre, gençler çoğunlukla ya akranlarında ya da internette buluyor cinsellik ile ilgili sorularına cevabı. Peki, genelin eğitimli olmadığı bu konuda arkadaşlar veya arama sayfalarındaki sonsuz ve nereden geldiği belli olmayan kaynaklar ne kadar yardımcı oluyor?

Tam bu noktada, Wiki1001’den bahsetmek gerekli diye düşünüyorum. Türkiye’de iki doktor tarafından tasarlanan bu aplikasyon, standart ve sıkıcı kalıpların dışında ele alıyor cinselliği. Yani o “beyaz önlük giyer, bizi korkutur sonra da sevişmekten soğutur” tarzında hiç mi hiç değil.

Cepte prezervatif değil, aplikasyon taşınır

Amaç, internet bağlantısı olmadan, hiç bir soru ya da arama kelimesi yazmadan, arama motorları ile uğraşmadan, günün her saati erişilebilecek bir soru bankası oluşturmak. Hatta bir tane kronomentre kafa bile tutuyor aplikasyona girildiğinde. Aranan sorulara cevap bulmak çok hızlı, verilen bilgiler de net.

Haberin Devamı

ARKA CEPTE SÜRTÜNMEDEN DE ETKİLENMİYOR

Ekran başında terleyerek gecenin bir köründe o site benim bu site senin şeklinde cevap aramak, mide bulandırıcı ve “amanın galiba öleceğim” gibi sounçlara varmadan, aranan sorunun cevabını bulmak için ideal. Prezervatiflerin aksine, arka cepteki sürtünmeden de etkilenmiyor hem de!

ACABA HAMİLE MİYİM?

Gençlerin sıkça soru sorduğu ve mitler ile iç içe geçmiş bir diğer konu ise menstruasyon, yani regl olmak. Genellikle zamanlaması, gebe kalabilmek ya da gebeliği engellemek ile alakalı gelen sorular arasında bir çok sorunun cevabına tekrardan bir soru ile cevap vermek gerekiyor: En son ne zaman oldun?

Gebe olabilir miyim? Gebe kalmamak için hangi günlerde birliktelik yaşayabilirim? Regl olduktan hemen sonraki gün gebe kalınır mı?

Haberin Devamı

Sorumluluklar ve ödev/iş teslim tarihleri arasında regl tarihleri bazen akılda kalmayabiliyor. Bu durumda da Amerika’daki Aile Planlama Kurumu, Planned Parenthood tarafından tasarlanan Spot On isimli aplikasyon imdada yetişiyor.

Cepte prezervatif değil, aplikasyon taşınır

Spot on sadece regl olunan günleri not etmeye değil, aynı zamanda bedensel fonksiyonları ve tepkileri de bir takvim üzerinde düzenlemenize yardımcı oluyor. Bu sayede hem ne zaman regl olunduğu ve ne şiddette olduğu, hem ay içinde hangi dönemlerde ne kadar aktif olunduğu, ruh hali, ve fiziksel aktivite gibi genel sağlıkla alakalı kişiye özel bir sağlık datası oluşturmak mümkün.

Bir de, şöyle yapılan aktiviteye göre riskler ve gereklilikleri hatırlatan bir aplikasyon olsa ne de güzel olurdu!

Haberin Devamı

Cepte prezervatif değil, aplikasyon taşınır

Oregon Üniversitesi tarafından tasarlanan ve tesadüfen blogumla aynı ismi taşıyan SeksPozitive, seçilen cinsel davranışlar için gereklilikleri listeleyerek hem bedensel hem de psikolojik olarak sağlıkıl kalmaya yardımcı oluyor. Heyecan içinde zaman zaman önemli bilgileri unutmak mümkün- önceden hazırlıklı olmakta yarar var. İsmi gereği cinselliği sadece tıbbi bir oluşum olmaktan ötede gören bu aplikasyon, aynı zamanda ilişkisel ve iletişim ile alakalı olumlu olumsuz fatörleri ele alıyor.

Gençlerin sağlıklı cinsellik bilgisine erişimini önemseyen, ulaşılması kolay ve cinsel mitleri yıkmayı hedefleyen aplikasyonların da sizlerin de Dünya Cinsel Sağlık Günü Kutlu Olsun!