Çocuklar için “virüs” kelimesini kullanmayın

Çocuklara hijyen kurallarını anlatırken korkuyla, endişeyle sakin sakin anlatın. 6 yaş altındaki çocuklara ise oyunlarla anlatmanız daha iyi öğrenmelerine vesile olur.

Haberin Devamı

Korkunç ya da travmatik bir olay karşısında insanların önemli bir kısmı paniğe kapılır. Panik anında yaşananlar bazen travmanın kendisinden bile zarar verici olabilir. Tıpkı deprem anında güvenli pozisyon almak yerine balkondan atlamak gibi…

Malum şu an dünyanın gündeminde koronavirüsün yarattığı genel bir panik havası var. İnsanlar ekonomiden market alışverişlerine kadar hayatın birçok alanında bu havaya kapılmış gibiler. Kötü olan şu ki panik de virüs gibi bulaşıcıdır.

Çocuklar virüsle ilgili olanları unutabilirler ama bilinçaltı yaşanan paniği asla unutmaz. Çocuklar için bu durum virüsten bile etkili olabilir.

BU DURUMDAN ÇOCUKLARI NASIL KORUMALIYIZ?

Öncelikle çocukları haberlerden korumakla başlamalıyız. Haberler biz yetişkinlere bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olsa da haberlerin veriliş şekli, fondaki müzik sesi ve görüntüler çocukları paniğe sevk edebilir.

Haberin Devamı

Çocuklara hijyen kurallarını anlatırken korkuyla, endişeyle sakin sakin anlatın. 6 yaş altındaki çocuklara ise oyunlarla anlatmanız daha iyi öğrenmelerine vesile olur.

Benzer şekilde 6 yaşın altındaki çocuklara “virüs” ve “mikrop” gibi kelimeleri kullanmayın. Onun yerine “pis” ve “kir” kelimelerine vurgu yapın. Çünkü bu dönemde çocuklar bu kelimeleri zihinlerinde canavar gibi canlandırabilirler.

Ve son olarak “öldürebilir” ifadesi yerine “hasta edebilir” ifadesini kullanın çünkü çocuklar anne babalarının ya da kendilerinin her an ölebileceğini düşünebilirler.

Çocuklar bu süreçte en çok güven duygusuna ihtiyaç duyarlar. Unutmayın ki onlar anne babaları kadar mutlu ve onlar kadar güçlüdür.

Sağlıklı günler dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları