Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai PabuçcuYazarın Tüm Yazıları

Spiral nedir? Spiral nasıl takılır?

Gebelik olasılığı ise genellikle %1’in altında.

Haberin Devamı

Değerli okurlar,

Artık bu köşede sıkça sizlerle birlikte olacağız. Bu köşede kadın hastalıkları, gebelik, kısırlık-tüp bebek ile ilgili sıkça sorulan soruları cevaplayıp güncel gelişmeleri siz okurlarımız ile paylaşacağız.

Öncelikle belirtmek isterim ki, jinekoloji alanında doğru bilinen yanlışlar olarak adlandırdığım, toplumun genelinde doğru olarak kabul görmüş ancak aslında yanlış olan birçok konu bulunmakta. Bu konulara değinmek ve güncel tıp bilgilerinin kılavuzluğunda akıldaki soruları gidermek esas amacımız olacak.

Benim asıl uzmanlık alanım kısırlık ve tüp bebektir. Ancak, toplumda bebek sahibi olmak isteyenler kadar, daha önce bebek sahibi olmuş veya olmamış ancak gebelikten güvenli bir şeklide korunmak isteyenler de var. Bu nedenle, biraz korunma yöntemlerinden bahsetmek gerekir.

Haberin Devamı

Spiral nedir Spiral nasıl takılır

SPİRAL İLE KORUNMA NASIL OLUYOR? SPİRAL NASIL TAKILIYOR?

Spiral, diğer adı rahim içi araç oldukça sık kullanılan ve güvenilir bir kontrasepsiyon yani korunma yöntemi. Ortaya çıkışı 1800’lü yıllara dayanıyor. Spiral, rahmin iç tabakasına yani oluşması muhtemel bir gebeliğin yerleşeceği yere takılıyor. Ucundaki bakır rahim içinde bir yabancı cisim etkisi yaratıyor ve spermlerin tüpe gitmesini engelleyerek yumurtanın döllnemesini engelliyor. Gebelik olasılığı ise genellikle %1’in altında. Birçok spiral çeşidi var.

Günümüzde sıklıkla T şekilli bakırlı spiraller sıklıkla kullanılıyor. Jinekolojijk muayene masasında özel aparatı ile rahim içerisine kolayca yerleştiriliyor. İşlem esnasında belirgin bir ağrı da beklemiyoruz. Spiral takıldıktan sonra günlük yaşantımıza devam edebiliriz. Ancak bu spiralleri, cinsel yolla bulaşan hastalık riski olanlara, aktif infeksiyonu olanlara ve şiddetli adet kanamaları nedeniyle anemisi olanlara önermiyoruz.

[fotogaleri=4282,25]

SPİRAL KAYABİLİR Mİ? SPİRALİN KAYDIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Spiraller kayabiliyor. Özellikle doğum yapmamış ve genç kadınlarda daha sık kayma izleniyor. Bu olaslık yaklaşık 10 kişiden 1’inde olabiliyor. Kramp tarzında, adet sancısına benzer bir ağrı olabiliyor ve kanlı akıntı eşlik edebiliyor. Ancak, hiçbir bulgu vermeden de kayma olabiliyor. Bunu anlamanın en iyi yolu muayene ve ultrason. Beklenmedik bir ağrı ve kanama halinde mutlaka kontrol etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Spiral nedir Spiral nasıl takılır

HORMONLU SPİRALLER NEREDE KULLANILIR? STANDART BAKIRLI SPİRALLERDEN DAHA MI İYİ?

Hormonlu spiraller ile hem yabancı cisim etkisi yaratılıyor hem de belirli miktarda salgılanan progesteron hormonu ile gebeliğe olumsuz bir çevre yaratılıyor. Standart spirallerden daha iyi bir koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ancak, hormon salgıladığını unutmamak lazım. Özellikle şiddetli adet kanamaları olan, anemisi olan, endometriyozis dediğimiz hastalığı olan, rahim kalınlaşması olan, myomları olan ve şiddetli adet ağrısı çeken ve korunma isteyen kadınlara önerebiliriz. Takıldıktan sonra bir süre lekelenme izlenmesi, sivilcelenme ve göğüs hassasiyeti ise yan etkiler arasında sayılabilir. Şunu da belirtmek gerekir ki, bu spiraller çıkarıldıktan kısa bir süre sonra doğurganlık eski haline dönecektir.

Yazarın Tüm Yazıları