Doğuma destek gıdalar

Doğum, her kadının birbirinden farklı heyecanlar ile beklediği bir süreçtir. Mutlu son yaklaştıkça anne adayları için zaman daha da yavaş ilerler. Bu süreci son günlerde hızlandırmak ve doğum sancılarını başlatıp, rahim ağzının gerekli olgunluğa ulaşmasın

Haberin Devamı

Doğum, her kadının birbirinden farklı heyecanlar ile beklediği bir süreçtir. Mutlu son yaklaştıkça anne adayları için zaman daha da yavaş ilerler. Bu süreci son günlerde hızlandırmak ve doğum sancılarını başlatıp, rahim ağzının gerekli olgunluğa ulaşmasını sağlamak için anne adayları bazı destekler alabilir.

HURMA SİRKESİ, ANANAS, MANGO…

Doğuma destek gıdalar

Bilinen ve hakkında yapılmış bilimsel çalışma da olan hurma, ülkemizde oldukça sık kullanılan yiyeceklerin başında gelir. Benzer şekilde hurma sirkesi de aynı amaçla kullanılır. Doğum sonrasında da süt arttırıcı ve rahmin toparlanmasını kolaylaştırıcı etkisi nedeni ile kullanılmaya devam edilir. Benzer şekilde salatalarda kullanılan balzamik sirke de doğumu kolaylaştırıcı ve bağırsak hareketlerini arttırıcı etkisi nedeni ile kullanılır. Bunun yanında ahududunun kendisi ve çayı da doğumu başlatmak için kullanılır. Ananas, mango ve kivi tüketimi içeriğindeki ‘bromelain’ adlı enzim sayesinde doğumda rahmin kasılması ve rahim ağzının doğuma hazırlanmasında görevli olan ‘prostaglandin’ adlı maddelere etki eder. Tüm bu yiyecekler mutlaka bol su tüketimi ile desteklenmelidir.

Haberin Devamı

BAHARATLAR DA DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIYOR

Doğuma destek gıdalar

Ülkemiz mutfağında yaygın kullanılmasa da özellikle İtalyan mutfağında patlıcan ve peynirli yemeklere kekik ve fesleğen eklenerek doğuma özel kolaylaştırıcı bir yemek hazırlanır. Burada asıl etkiyi fesleğen ve kekik sağlar. Aşırıya kaçmadan bizler de yemeklerimize bu baharatları son dönemlerde damak tadımıza göre ekleyebiliriz.

Acı biber baharat olarak yaygın kullanılır, içeriğindeki ‘kapsaisin’, endorfin salınımına neden olur ve ağrı yolaklarına etki eder. Ancak unutulmamalıdır ki aşırı tüketimi gebelerde reflüyü arttırmaktadır. Bu dönemde pek çok baharat ve yağ türevi, benzer şekilde doğumu kolaylaştırmak için kullanılır. Ancak bu besinler ve yağlar asıl etkisini bağırsaklar üzerine gösterir ve bağırsak hareketlerini arttırması nedeni ile zamanla rahimde dolaylı olarak kasılmalara yol açar. Artmış bağırsak hareketleri ile birlikte su kaybı da fazla olacağı ve gebenin hayat konforunu bozabileceği için tarafımızca önerilmemektedir.

Haberin Devamı

SU VE YÜRÜYÜŞ OLMAZSA OLMAZ!

Doğuma destek gıdalar

Alacağımız besinler ne kadar doğal gıdalar olsa da her besinin pek çok etkisi olduğu göz önüne alınarak ve mutlaka takibimizi yapan hekime danışarak uygun miktarda tüketmeye özen göstermeliyiz. Doğum için olmazsa olmaz ise su ve yürüyüştür. Hamileler mümkün olduğunca gebelikleri boyunca su tüketmeye ve yürüyüş yapmaya özen göstermelidir. Tüm bu yiyeceklerin özellikle erken gebelik haftalarında aşırı tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları