Pınar Sibirsky
Pınar Sibirsky
Pınar Sibirsky

Tatil başlıyor, peki ya bebeğimin uykuları ne olacak?

Biz yetişkinler için kulağa son derece çekici gelen tatil koşulları, bebekler için ise hayli zorlayıcı olabilir. Yemek saatleri, uyku saatleri, yaşadığı mekan, çevresindeki insanlar, hava koşulları…

Haberin Devamı

Hiç bitmeyecekmiş gibi görünen bir kış mevsiminin ardından, nihayet sıcak yaz günlerine kavuşuyor olmanın heyecanı içerisindeyiz. Yaz demek tatil demek… Tatil demek dinlenmek, eğlenmek, gezmek demek. Hayatın günlük rutinlerinden çıkıp farklı yerlere gitmek, belki de rutinlerden tamamen uzaklaşmak demek.

Biz yetişkinler için kulağa son derece çekici gelen tatil koşulları, bebekler için ise hayli zorlayıcı olabilir. Yemek saatleri, uyku saatleri, yaşadığı mekan, çevresindeki insanlar, hava koşulları… Çocuğunuzun alıştığı her şey bir gün içinde değişir ve bu değişimler Onu zorlayabilir. Özellikle de uyku konusunda…

Dünyanın en güzel yerinde tatil yapıyor olsanız da bebeğiniz tatil boyunca huzurlu, mutlu ve uykusunu almış değilse o tatilin keyifli geçme olasılığı oldukça düşüktür. Peki, ne yapabiliriz, hiç tatile gitmeyecek miyiz? Anne-babalar olarak belki de tatile en çok ihtiyaç duyan insanlar olarak sürekli evde mi oturacağız? Tabii ki hayır!

Haberin Devamı

Tatile çıkarken alacağınız bazı önlemlerle çocuğunuzun uyku düzenini mümkün olduğunca koruyabilirsiniz. İşte size birkaç küçük ipucu:

Uyku saatleri:

Tatilde bebeğinizin uyuyacağı mekanlar değişmiş olacaktır, ancak uyku saatlerini mümkün olduğunca korumaya çalışın. Yatağında değil pusette uyuyacak olsa bile, alıştığı saatlere yakın saatlerde uyusun mümkünse. Özellikle akşam uykusu saatlerinizi çok ötelememeye dikkat edin. Akşam uykusuna aşırı yorgun yatmak, bebeklerin gece uyanmalarının ve sabah 05.00 civarında güne başlamalarının en önemli nedenlerinden biridir.

Uyku öncesi rutini:

Bebeğinizin günlük rutinleri tatilde doğal olarak büyük ölçüde değişecek olsa da, her zaman uyguladığınız uyku öncesi rutinlerinizi tatilde de uygulamaya devam edin. Örneğin evdeki uykulardan önce dişleri fırçalayıp, ninni söyleyerek pijamalarını giydiriyor, ardından birlikte kitap okuyup ay dedeye iyi uykular diyerek yatağına yatırıyorsanız, tatilde de uykudan önce aynı rutinleri uygulayabilirsiniz.

Alıştığı nesneler:

Evdeki yatağında alıştığı ve sevdiği yatak takımlarını, yastığını, varsa yatağında bulunan oyuncak veya uyku arkadaşını yanınıza alın. Çocuğunuzun uyku ortamını mümkün olduğunca aynı tutmak O’nun yerini yadırgamasını engelleyecektir.

Haberin Devamı

Denge:

Bir yandan tatilinizin tadını çıkartırken, bir yandan da gözünüz bebeğinizin uykularının üzerinde olsun. Bir gün çok yorulup uykusuz kaldıysa, ertesi gün daha iyi uyumasını sağlayın. Veya gündüz uykularının hepsini dışarıda pusette uyuduysa, akşam uykusuna yatağında dalacağından emin olun. Bu şekilde her gün uyku konusunda dengeyi yakalamaya çalışın.

Tüm bu önlemleri uyguladığınız halde bebeğinizin uyku düzeni tatilde küçük bozulmalar yaşamış olabilir. Bu konuda kendinizi boş yere üzmeyin ve tatilinizin tadını çıkartın. Eve döner dönmez hiç vakit kaybetmeden her zamanki rutininize döndüğünüz sürece, çocuğunuz da eski uyku düzenine birkaç gün içerisinde yeniden kavuşacaktır.

Haberin Devamı

Çok güneşli, bol uykulu ve mutlu tatiller :)