Pınar Sibirsky
Pınar Sibirsky
Pınar Sibirsky

Güneş batmadan bebeklerini akşam uykusuna yatıranlar kulübü

İyi bir uyku yolunda hiçbir engel aşılmaz değildir.

Haberin Devamı

Yaz saati uygulamasına geçilmesi ve günlerin uzamasıyla birlikte, bebeklerin akşam erken yatmasını önerdiğimi bilen annelerin bana en sık sordukları sorulardan biri: ‘’Yazın hava çok geç kararıyor, daha güneş batmadan bebeğimi akşam uykusuna mı yatıracağım? ‘’ oluyor.

Bebek ve küçük çocuklarımızın kesintisiz ve uzun gece uykuları uyuyabilmeleri için iki önemli koşul vardır: Yatakta kendi kendine uykuya dalmak ve doğru zamanda yatağa gitmek…

Hangi yaşta aralığı akşam uykusuna hangi saatlerde yatmalı?

0-4 yaş arası bebek ve çocukların ihtiyaçları olan 10-12 saatlik gece uykusunu alabilmeleri için 18:30-20:30 arasında akşam uykusuna yatmaları idealdir.

0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında olmalıdır.

2-4 yaş arasında ise 20:00-20:30 civarında olmalıdır.

Bebeğinizin gündüz ve akşam uykusuna yatış saatlerine karar verirken, yaşını ve uykular arasında aşırı yorulmadan uyanık kalabildiği süreleri göz önüne almalısınız. Eğer gün içerisinde yeterince uyuduysa ve son gündüz uykusu saat 16:00-17:00 civarlarında bittiyse, akşam uykusuna 19:30-20:30 civarlarında yatabilir. Ancak o gün çok az ve kısa gündüz uykuları uyuduysa ve son gündüz uykusu da 14:00 – 15:00 gibi bittiyse, akşam uykusuna saat 18:30 gibi yatırarak gündüzün uyku açığını telafi etmek gerekir ki bebeğiniz 24 saat içerisinde ihtiyacı olan uyku miktarını tamamlayabilsin.

Haberin Devamı

Bebeğinizin uyku ihtiyacı mevsime göre değişmez

Bebeğinizin uyku ihtiyacı mevsimlere göre değil yaşına göre değiştiğinden, yaz-kış fark etmez, bebeklerimizi akşam erken saatlerde yatırmaya devam etmemiz önemlidir. Yaz aylarında odalarında kalın güneş perdeleri kullanarak akşamüzeri yatış saatinde henüz batmamış olan güneşin etkisini azaltabilirsiniz. Hava kararmıyorsa, biz bir yolunu bulup odayı karartırız. İyi bir uyku yolunda hiçbir engel aşılmaz değildir :)

Sevgiler...