Pınar Mermer
Pınar Mermer
Pınar Mermer

Yeterli anne babanın rehberi

Ruh sağlığı yerinde yetişkinler olabilmeleri için çocukları travmatik deneyimlerden nasıl koruyabiliriz?

Haberin Devamı

Nasıl bir ebeveynsiniz? Eğer bir ebeveyn değilseniz anne babanızı düşünün, nasıl insanlardı? Peki, siz nasıl bir insansınız? Bugün sahip olduğunuz olumlu ve olumsuz özelliklerin hangileri ebeveynlerinizde vardı? Ebeveynlerinizin arasındaki ilişki nasıldı? Mutlu bir ailede huzurla mı büyüdünüz yoksa bol çatışmalı bir ortamda korkarak mı?

Ben Klinik Psikolog Pınar Mermer. Mesleğim gereği bol soru soruyorum ve danışanlarımın da kendilerine doğru sorular sorabilmesini sağlamak işimin önemli parçası. Yetişkinlerle çalışırken buna benzer soruları kullanarak geçmiş yaşantıların bugünümüzü nasıl etkilediğini konuşuruz. Çocukluk yaşantılarımız hatta anne karnındaki deneyimlerimiz bugün nasıl bir insan olduğumuzu o kadar etkiliyor ki! O dönemde yaşadığımız travmatik deneyimler bugün çoğumuzun ruhunda sarılmamış yaralar olarak duruyor. Psikoterapiyle bu yaraları sarmaya çalışırken en çok aklımdan geçen soru: " Ruh sağlığı yerinde yetişkinler olabilmeleri için çocukları travmatik deneyimlerden nasıl koruyabiliriz?" oluyor. Bunun yolunun toplumsal ve ekonomik faktörlerden bile daha çok etkili olduğuna inandığım "doğru ebeveynlik yapmak" tan geçtiğine inandım ve ebeveynlerle çalışmaya ağırlık verdim.

Haberin Devamı

Ebeveynlik etkisi beş nesil sürüyor ve yeni ebeveynler artık bunu biliyorlar. Yani beş nesil önce birikmeye başlayan ailenizin ebeveynlik mirasını bugün siz devraldınız. Sizin ebeveynliğiniz de sizden sonraki beş nesli etkileyecek . Ne büyük sorumluluk!

Günümüzde malesef bu kadar büyük bir sorumluluğu yüklenen ebeveynlere toplum yeterince destek olamıyor. Amacım ebeveynlik yolculuğunda anne babaların yanında olmak ve daha sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmak.

Bu köşede mükemmel değil ama yeterli ebeveynler olmak için birlikte olacağız.

Haydi başlayalım!