Cildinize gölge düşmesin!

Güzel ciltlerimizin bu davetsiz misafirleri çoğumuzun korkulu rüyası haline gelmeye başladı. Bilinçsizce güneşlenme, yanlış ürün kullanımı, genetik yatkınlık ve hormonal problemler ile oluşan lekeler, bir anda güzelliğimize gölge düşürebilir.

Haberin Devamı

Pürüzsüz bir cilde sahip olmak hepimizin ortak hayalidir. Fakat hepimiz bu kadar şanslı olamayabiliyoruz. Cildimizde görmek istemediğimiz ve bizi rahatsız eden birçok problemlerle karşılaşıyoruz. Cildimizi olduğundan daha yıpranmış ve sağlıksız gösteren problemlerden biri de cildimizde çeşitli sebeplerden oluşan lekelerdir.

Güzel ciltlerimizin bu davetsiz misafirleri çoğumuzun korkulu rüyası haline gelmeye başladı. Bilinçsizce güneşlenme, yanlış ürün kullanımı, genetik yatkınlık ve hormonal problemler ile oluşan lekeler, bir anda güzelliğimize gölge düşürebilir. Siz değerli takipçilerimize geniş bir leke dosyası hazırladım. Bugünkü yazımda sizlere, lekeler nasıl oluşur, hangi leke tedavileri uzun sürer, hangi lekeler tek seansta giderilir, leke tedavilerindeki uygulamalar nelerdir ve leke tedavisi sonrası nelere dikkat etmeliyiz gibi daha birçok konuda bilgiler vereceğim.

Haberin Devamı

Leke nasıl oluşur?

Ciltteki leke problemlerinde renk pigmenti olan melanin, cilde yerleşen "melanosit" adlı hücreler tarafından üretilmektedir. Bazı durumlarda melanin üretimi normalin üzerine çıkarak ciltte düzensiz ve aşırı renklenmeye (hiperpigmentasyona ) yani lekeye neden olur. Güneşe fazla maruz kalma sebebiyle yaz aylarında artan pigmentasyonla bu durum yıllarca da sürebilir.

Güneş, hormonel değişiklikler, gebelik, bazı sistemik hastalıklar ve bu rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar, genetik yatkınlık, enfeksiyon hastalıkları, yanlış kozmetik kullanımı, ağızdan alınan bazı ilaçlar ciltte lekelenmeye neden olur. Bazı leke problemleri ise çocukluğumuzdan bu yana oluşan çiller ve yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan lekelerdir.

Leke çeşitleri

  • Melasma (Chloasma): Doğum kontrol hapları ve hamilelik sırasında oluşan hormonal değişimler, melanin pigmentin aşırı üretimine neden olabilir. Bu artış ile birlikte en çok güneş gören yanak, alın ve çene gibi bölgelerde boyutları büyük olan lekeler oluşabilir. Oluşan bu lekeler tekrarlayan hamileliklerle birlikte artış gösterebilir.
  • Yaygın hiperpigmentasyon: Böbrek üstü bezi yetmezliği ile oluşan yaygın renk değişiklikleri görülür.
  • Foto alerjik reaksiyonlar: Ağızdan alınan bazı ilaçlar veya topikal (bölgesel) sürülen bazı kimyasal ilaçlar hiperpigmentasyona yol açabilmektedir.
  • Kronik güneş ve solaryum banyoları: Güneş ve solaryuma maruz kalmanın sonucunda cilt kendini korumak amacı ile daha da kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar. Dolayısıyla leke oluşumunda artış görülebilir.
  • Çil: En çok yüz, sırt, kol kısmında görülen bu lekeler açık veya daha koyu kahverengi lekeler şeklinde olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde artarken, güneş olmayan mevsimlerde azalma gösterirler.
  • Lentigo: Erken yaşlarda solar lentigo, ileri yaşlarda oluşanlara ise senil lentigo denilir. Boyutları 2-20 cm olabilirken, renkleri açık kahverenginden siyaha kadar değişen renklerde olabilirler.

Leke tedavisine nasıl karar verilir?

Leke tedavisinden önce wood lambası ile cilt analizi yapılarak hangi tedaviye uygun olunduğuna karar verilir. Yüzeysel lekelerde peelingler ve ev kullanım ürünleri yeterli olabilirken yıllar içinde koyulaşan derin lekelerde enzim peeling, ışık peeling ve lazerler bazı melanin baskılayıcı enjeksiyonlardan bir veya bir kaçı kombine şekilde yapılmaktadır. Evde kullanılabilecek ürünlerle de desteklenebilmektedir. Çil ve lentigo şeklindeki lekelerde lazerler kullanılabilirken genelde bir, bazı durumlar da ikinci seansa ihtiyaç duyulmaktadır.

Haberin Devamı

Lazer ile leke tedavileri

Lazerle leke tedavilerinde hedef leke görünümünü oluşturan melanin boyasıdır. Uygulamada leke üzerine uygulanan lazer enerjisi melanin içeren hücreler tarafından emilir ve böylece ısı ortaya çıkar. Ortaya çıkan ısı, melanin boyasında parçalanarak küçülme meydana gelir. Melanin boyası küçülerek zamanla vücut tarafından ortadan kaldırılır. Böylece lekelerin rengi açılır. Lazerle leke tedavilerinde Q-switch Nd yag lazer, Nd yag lazer, fraksiyonel co2 lazer (her lekede değil, bazen lekeyi artırabilir)IPL lazerlerden destek alınmaktadır. Lazerle yapılan leke tedavisinde ciltte kabuk oluşmamakta ve bu uygulamadan sonra sosyal hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Çil, lentigo, yaşlılık lekelerinde ise işlem yapılan alanlarda ince bir kabuk oluşabilirken, bu kabuk 1 hafta içerisinde kaybolmakta ve böylece çilleriniz de yok olmaktadır.

Haberin Devamı

Işık peeling ile leke tedavisi

Işık peeling, bir enzim peelingtir. Hassas ciltlerin güneşe fazla maruz kalmasından kaynaklanan lekelerde, doğum ve sivilce lekelerinde, pigmentasyon beneklerinde, koyu hamilelik lekelerinde, melazma ve yaşlılık gibi cilt problemlerinde uygulanmaktadır.

Işık peeling öncesinde hastanın cildi özel peeling öncesi solüsyonu ile temizlenmektedir. Ardından ciltte bekletilen bir çeşit kimyasal peeling uygulanılmaktadır. Peeling sonrası cilde 8-12 saat boyunca kalacak bir maske uygulanmaktadır. Maske ciltte sizin tarafınızdan çıkarılmakta ardından ev kullanım ürünleri uygulanılmaktadır. Cildiniz 7 gün süre ile soyulabilmektedir fakat bazı ciltlerde soyulma görülmemektedir.

Haberin Devamı

Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur. Güneş koruyucu ve devam kremi kullanımı lekenin geri gelmemesi açısından oldukça önemlidir.

Leke açıcı ve cilt yapısını onarıcı enjeksiyonlar

Bazı leke hastalarının ciltlerinde incelme yıpranma nemsizlik gözlemlenmektedir. Bu durum yapısal olduğu gibi özellikle de uzun süreli leke açıcı kremler kullanmak ve sık sık leke açıcı peelingler uygulatmaya da bağlı olabilmektedir. Bu durumda vitamin enjeksiyonlarından destek alınıp cildin yapısı iyileştirilmektedir. Bununla birlikte melanin üretimini baskılayıcı ve peptide büyüme faktörlerinin de yer aldığı enjeksiyonlar uygulanmaktadır. Böylece lekeler açılmaya başlamakta ve cildin yapısı düzelmektedir. Bu da sonrasında uygulanacak olan tedavilerden alınacak başarıyı artırmaktadır.

Haberin Devamı

Ciltte leke oluştuğunda mutlaka hemen uzmana başvurun. Çünkü bazen bir kremle çok kısa sürede geçebilecek bir leke dikkate alınmamakta böylece ciltteki leke derinleştikçe tedavi şekli ve süresi de değişebilmektedir.

Saygıdeğer okurlarım, mutlaka ama mutlaka uzman doktora danışarak krem kullanmanızı tavsiye ederim. Bilinçsizce kullanılan leke açıcılar, peelingler, kese uygulamaları, limon gibi tahriş edici uygulamalar cildi inceltmekle beraber aşırı hassaslaştırmakta ve hatta lekenin giderek koyulaşmasına neden olabilmektedir. Tüm bunlar da sonrasında leke tedavilerinde süreci ve başarıyı zorlaştırmaktadır. Lekemiz olsun ya da olmasın aşırı güneşlenmekten kaçınmalı, mutlaka dermo-kozmetik güneş koruyucu kullanmalı ve cildi iyi nemlendirmeliyiz.

Yazarın Tüm Yazıları