Pemra Uğural
Pemra Uğural
Pemra Uğural

Türkiye'nin ilk çocuk şehri

Siz hiç havaalanına gidip, 'check-in' yapmak için kuyruğa girip, biniş kartını alıp uçma zahmetinde bulunmadan hayallerinin şehrine saniyeler sonra giriş yapabilen çocuk gördünüz mü? Ben gördüm... Hem de yüzlercesini.

Haberin Devamı

Siz hiç havaalanına gidip, 'check-in' yapmak için kuyruğa girip, biniş kartını alıp uçma zahmetinde bulunmadan hayallerinin şehrine saniyeler sonra giriş yapabilen çocuk gördünüz mü? Ben gördüm... Hem de yüzlercesini.

Türkiyenin ilk çocuk şehri

KidzMondo Trump İstanbul, çocukların hakimiyetinde olan mini bir şehir. Çocuklar bu şehre gerçek bir uçağın kokpitinin monte edildiği havaalanından giriş yapıyor. Check-in kontuarlarında hostesler tarafından karşılanıyor, biniş kartları ile birlikte şehir haritalarını alıyor, güvenlik bantları olan 'kidzbantları'nı bileklerine takıyor ve birer KidzMondo vatandaşı, yani 'Kidizen' olarak başka bir dünyaya adım atıyorlar. Amaç, 4000m2'lik bir alana inşa edilmiş Kidzmondo'nun bünyesinde yer alan 40 adet meslek ünitesinin bazılarında çalışarak para kazanmak, bazılarında ise kazandıkları paraları harcamak. Geçerli olan para birimi ise 'Kidlar'...Gerçek bir şehir mantığıyla, çocuk ölçeklerinde kurulmuş uluslararası temalı bir park konseptindeki bu şehre adım atar atmaz ilk yapılması gereken bankayı ziyaret edip yaşamı idame ettirecek paranızı çekmek.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk çocuk şehri

Artık şehri gezmeye ve istediğiniz mesleği deneyimlemeye hazırsınız demektir. Verilen harita üzerinde hangi mesleğin size para kazandırdığı, hangisinin harcattığı + ve - işaretleriyle belirtilmiş. İlk rotamız hastane. Çocukların en merak ettiği ve ilgi duyduğu meslek olan doktorluğu deneyimlemek, acil serviste ambulans ve ilkyardım görevlisi olmanın sorumluluklarını keşfetmek isteyenlerin en gözde adresi hastane. Burada en önemli ayrıntı kullanılan malzemelerin ve gereçlerin oyuncak değil, birebir küçültülmüş gerçek ürünler olması. Çocuklar her 15 dakikada bir ambulansa biniyor, rahatsızlanan hasta rolündeki arkadaşlarını ambulansla acile yetiştiriyorlar. Bir diğer bölümde ise oyuncak bebek üzerinde tansiyon nasıl ölçülür, oksijen maskesi nasıl takılır, iğne nasıl yapılır, kalp dinleme cihazı nasıl kullanılır gibi sorularına cevap bularak mesleğe yakınlaşıyor çocuklar.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk çocuk şehri

Çocukların en çok çalışmak ve deneyimlemek istediği mesleklerden bir diğeri de itfaiyecilik. Şehirde bir binayı saran yangının yayılmasını engellemek için üniformalarını giyiyorlar, itfaiye arabasına atlıyorlar, sirenleri çaldırıyorlar ve acil su ile söndürme çalışmalarına destek veriyorlar. Polis karakolunda eğitim almış memurlar da bu duruma müdahele etmek için ekibin yanına gelip rapor tutuyor, halkı kenara çekiyor, itfaiye görevlilerine yer açıyorlar.

Türkiyenin ilk çocuk şehri

Bu kadar hayat kurtardıktan sonra biraz da televizyona çıkma zamanı. Kanal D tarafından kurulan muhteşem stüdyoda çocuklar kamera nasıl tutulur, çekim yaparken nelere dikkat edilir gibi kısa bilgilerle görevlerini yerine getirirken, kamera önündeki minikler ise üstlendikleri rolleri benimseyip şov dünyasına adım atıyorlar. Kendilerini bazen masa başı bir sohbette bazen ise yarışma programları yaparken izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk çocuk şehri

Çalışarak yeterli para kazanan kız çocuklar için Kidlar'larını harcamanın en gözde yeri Güzellik Salonu. İster tırnaklarına oje sürdürüyorlar, ister saçlarına fön çektiriyorlar. Tabii bunu salonda görevli uzman yerine kendisi arkadaşını güzelleştirmek isteyen çocuklar bir meslek öğrenip çalışıyor olduklarından, onlar para kazanmaya devam ediyorlar içeride. Hemen yan tarafında yer alan erkek berberinde ise çocuklara sakal, bıyık makyajı yapılıyor, değişik saç tarafama şekilleri öğretiliyor. Hız ve araba düşkünleri için üst katta yer alan go-kart pistinde yarışçılar özel kostümleri ile manevralı yollarda hakimiyet gücünü öğreniyor ve yarış arabası sürmenin tadını çıkartıyorlar. Arzu edilirse ışıklı panoda yarışın birinci, ikinci ve üçüncüleri açıklanıyor ve pistten ayrılmadan kupalarıyla fotoğraf çektirebiliyorlar. Aynı anda üç arabanın yarıştığı go-kart pisti en uzun bekleme kuyruğuna sahip aktivitelerden biri. Hangi çocuk istemez 15 dakikalığına bile olsa pilot olmayı? Hele Atlas Jet'in gerçek uçaklarından birinin kesilerek hazırlanan gerçek boyutlarındaki uçağının içinde üniformalarını giyerek kokpitte yerini almak, hosteslerin yolculara son talimatları vermesinin ardından kalkış için tüm hazırlıklara başlamak...Önlerinde yer alan uçak simülasyonu eşliğinde, eğitim uzmanlarının açıklamalarını dinleyip uygulayan çocuklar için terketmesi en zor Kidzmondo mesleklerinden biri diyebilirim.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk çocuk şehri

Peki, ya bu 4000 m2' lik şehirde çocukları kim gözlüyor? İçerde güvendeler mi? Koşullar ve kurallar neler?

8 yaşın altındaki Kidizenler ebeveynlerinin eşliğinde şehre girebiliyor. 8-12 yaş aralığındakiler ise ebeveynleri tarafından kayıt ettiriliyor ve daha sonra kendileri tarafından alınmak üzere dışarıda bekliyebiliyorlar. Arzu eden içeri girebilir tabii. 12 yaş üstü Kidizenler ise her şeyi kendi başına halledebiliyor, ebeveynsiz girip çıkabiliyor. Bileklerine taktıkları Kidzbantlar sayesinde çocukların şehrin içinde nerede oldukları sürekli kontrol halinde. İçeride 150'den fazla kamera ve 200 kişilik personel yer almakta. İçeride her şey çocuk dostu. Açıkta demir, elektrik prizi gibi tehlike yaratabilecek riskler yok. KidzMondo şehrine giriş bilet fiyatları hafta sonu ve tatil günleri 50 TL, hafta içi ise 40 TL. Ebeveynler ve 4 yaşın altındaki çocuklar için yarı fiyatlandırma yapılıyor. Çocuklar isterse tek biletle tüm gün parkta kalabiliyor. Unutmadan ekleyeyim, Kidzmondo'ya çocuğunu getirirken bebeğini de getirmek durumunda kalan aileler için üst katta güven içinde bırakabilecekleri, işin uzmanlarına teslim edebilecekleri bir oyun odası da yer almakta.

Haberin Devamı

Çalışma Saatleri:

Pazartesi-Perşembe günleri 10:00-18:00
Cuma-Pazar günleri arası, 10:00-20:00 

Adres ve İletişim Bilgileri : Trump Alışveriş Merkezi B3 Katı Şişli / İstanbul İletişim: (0212) 348 10 00

Photography by Kidomundo