Pemra Uğural
Pemra Uğural
Pemra Uğural

Bebeklerde gece uyku düzeni

Karanlık, bebeklerin uyku hormonu melatonini salgılamalarına destek verir.

Haberin Devamı

National Sleep Foundation'ın yaptığı araştırmalara göre 10 yaşın altındaki çocukların %69'unun uyku problemi olduğu açıklanmış. Bu sorunların ağırlıklı olarak bebeklikten gelen alışkanlıklara bağlı olduğu tespit edilmiş. Peki geriye kalan %31'in sırrı ne? Gece uykusundan uyandığı zaman uykuya geri dönmesi için ne yapmalı?

Bebeklerde gece uyku düzeni

Bebeğinizi uykuya dalmadan yatağına koyun. Yeterince beslenmiş, altı değişmiş, gazı çıkartılmış bir bebek uyumaya hazır hale gelir, gözlerinden uyku akmaya başlar. İşte yatağına koymanın en doğru anı o andır. Kucakta uykuya daldıktan sonra yatağa koyarken uyanması hiç hoşuna gitmeyeceği gibi; yatağının uyuma yeri, memenin ise beslenme yeri olduğunu içgüdüsel olarak ayırt etmeye başlaması uyku düzeni için en sağlıklısıdır.

Haberin Devamı

A.B.D. satış rekorları kıran Good Night, Sleep Tight kitabının yazarı Kim West aynen şunları ekliyor : 'Kendi kendilerine yatakta uykuya dalan bebekler, arada uyandıklarında da uykuya kendi kendilerine çok daha kolay şekilde geri dönmeyi becerirler.' Göz kontağından kaçının. Gerek yatağına koyarken, gerek geceyarısı uykusundan uyanıp altını değiştirmeniz gerektiğinde o sevgi dolu göz göze bakışmalarına, sevgi sözcüklerine, sohbetlere ara verin. Parent Education Enstitüsü yöneticisi Claire Lerner, gece uykusuna dalma eğilimi gösteren bebeğinizle kuracağınız uzun göz kontakları, ilgi ve gündüz sarfettiğiniz sevgi sözcükleri onları bir anda uyku halinden çıkartıp ayıltabilir. 'Aranızda ne kadar çok etkileşim olursa, bebeğin hareketlenmeye o kadar motivasyonu artar' diye ekliyor Claire Lerner. Karanlıktan vazgeçmeyin, atmosferi sessiz ve loş tutun. Işık, kalkma zamanını tetikleyen en büyük unsurdur diye başlıyor No-Cry Sleep Solution kitabının yazarı Elizabeth Pantley.

Karanlık, bebeklerin uyku hormonu melatonini salgılamalarına destek verir. Eğer bebeğiniz gündüzleri geceden daha fazla uyuyorsa, gündüz uyku ortamını aydınlık tutun, normal yaşamınızdan doğan sesleri engellemeyin, evin içinde hareket devam etsin. Hatta gündüz uykularını iyice güneş ışığı alan bir odada bile alabilir bebek. Gece uykuya dalacağı zaman ise odada küçük bir ışık bırakarak sessizliği koruyun. Gece yarısı uykusundan uyandığında odanın ışıklarını açmadan, ihtiyacını ortamın şartlarını koruyarak giderin.

Haberin Devamı

Bebeklerde gece uyku düzeni

Bebek monitörüne bağlı yaşamayın. Bir anne ister istemez, monitörden duyduğu en ufak sese karşı bebeğine yönelmek, uyandıysa bir sorun vardır düşüncesiyle yanına gitmek ister. Her duyduğunuz sese yönelmeyin. Kıpırtılar, sesler, minik ağlamalar duyduğunuda bir süre bekleyin. Hemen yanına gitmeyin. Bebeğiniz herhangi bir sebepten uyanmış ve belki bir kaç dakika içinde tekrar uykuya dalabilecek olabilir. Monitörün hassasiyetini ayarlayın, sesi kısın. Bebeğiniz bir zaman sonra gerçekten huzursuzlanmaya ve durmaksızın ağlamaya başlıyorsa yanına gidin.

Alt değiştirmede farklı sistem uygulayın. Bir bebeği ıslak ve kokulu bir alt bezi kadar rahatsız edebilecek, uykusundan uyandırabilecek bir şey yoktur. Uzun uykular için hazırlanmış gece alt bezlerinden kullanın. Buna rağmen bu sebepten uyanmış bebeğinizin altını değiştirirken gündüzden farklı olarak, daha ılık bezle temizliğini yapın. Tenine değecek soğukluk uyarıcı etkisi yapıp sonradan uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Işıkları açmayın, diyaloğa girmeyin. Mümkün olduğunca işlemi hızlı yapın.