Pelin Hazer
Pelin Hazer
Pelin Hazer

Çocuğunuz geceleri altını mı ıslatıyor?

Çocuğunuz 5 yaşını doldurmuş ve 3 ay boyunca haftada 2 veya daha fazla altını ıslatıyorsa 'alt ıslatma problemi' var demektir. 5 yaşına kadar çocuğunuzun altını ıslatması normal olarak kabul edilir. Ancak...

Haberin Devamı

Çocuğunuz 5 yaşını doldurmuş ve 3 ay boyunca haftada 2 veya daha fazla altını ıslatıyorsa 'alt ıslatma problemi' var demektir. 5 yaşına kadar çocuğunuzun altını ıslatması normal olarak kabul edilir. Ancak 5 yaşını doldurmuşsa ve bu durum devam ediyorsa yardım almanız gerekir.

CİNSİYETE GÖRE ALT ISLATMA ORANI DEĞİŞİR Mİ?

Gece alt ıslatma problemi daha çok erkek çocuklarında, gündüzleri idrar kaçırma problemi ise kız çocuklarında sık görülür. Gün içinde giysilerini ıslatanların yaklaşık 1/3’ü sıkışma, acil işeme isteği ile birlikte idrar kaçırma problemi yaşar. Bu çocuklar, tuvalete koşarken veya pantolonunu, çamaşırını indirirken idrarını kaçırır. Bu durumlarda aşırı idrar torbası kasılması öyküsü veya oyuna dalma söz konusudur.

Çocuğunuz geceleri altını mı ıslatıyor

Haberin Devamı

ALT ISLATMA KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?

Aile de bu probleme çocukla beraber 16-18 sene boyunca katlanmayı göze alıyorsa evet, geçebilir. Nitekim 1129 altını ıslatan çocuğun %3’ünün 20 yaşında hala alt ıslatmaya devam ettiğini gösteren araştırma bulguları bulunur. Organik sebepli bir alt ıslatma probleminin olması halinde çocukta bu durum böbreklerin iflasına kadar gidebilir.

ALT ISLATMA NEDENLERİ NELERDİR?

Biyolojik nedenler: Fizyolojik, organik, ailesel yatkınlık (genetik), gelişimsel sorunlar, hormonal etkenler.

Psikolojik nedenler: Tuvalet eğitimindeki sıkıntılar, zorlu yaşam olayları, yeni doğan kardeş, aile içi iletişim problemleri, çocuğun aşırı korunma durumu.

TEDAVİ OLMAZSA HANGİ SORUNLARLA KARŞILAŞABİLİR?

Günümüzde hemen her problemin bir çözümü varken, çocuğunuz neden 18-20 yaşlarına kadar böyle bir problemle beraber yaşasın? Ayrıca 18 yaşına kadarki sürede çocuğun sosyal yönü büyük ölçüde baltalanabilir. Sosyal etkinliklere, yatılı programlara, gezilere katılamadığı için sürekli kendinde bir eksiklik hisseder ve özgüven kaybına uğramış, sürekli tedirginlik yaşayan bir birey olarak ergenlik dönemini geçirebilir.