Öznur Simav
Öznur Simav
Öznur Simav

Çocuğunuzun kum ile oynamasının faydaları

Deniz kenarlarında kova ve kürekle oynayan çocukların ne kadar keyif aldıklarını görüyoruz. Peki, kum ile oynamak acaba çocuklarımıza neler kazandırır?

Haberin Devamı

Artık beklediğimiz yaz geldi ve tam da rahatlama mevsimi.. Deniz, güneş, kum ve stres yok..Yetişkinler için kafayı boşaltma, çocuklarıyla daha uzun zaman geçirebilme fırsatı. Zamanımızı hem eğlenerek hem de değerlendirerek geçirebiliriz. Çocuklarımızla iletişimi kuvvetlendirme, deşarj olma ve yeni döneme hazırlanma...

KUM İLE OYNAMAK ÇOCUKLARA NELER KAZANDIRIYOR?

Deniz kenarlarında kova ve kürekle oynayan çocukların ne kadar keyif aldıklarını görüyoruz, kum ile oynamak acaba çocuklarımıza neler kazandırır? Yalnızca deniz kenarı mı? Değil. Bulunulan çevreye göre çocuklarımız sokakta, bahçede, kum havuzlarında oynamalı.

Şimdi çocuklarımız her türlü oyuncağa sahip. Ancak en kolay bulunan, en ekonomik oyun malzemesi olan kumdan mahrum büyüyorlar. Çocuk bahçelerinde, şartlarına uygun kullanım sağlanamadığı için hayvan dışkılarına zemin oluşturmakta... Bazı belediyeler hassasiyet gösterip temiz kullanımlı kum havuzları yapabiliyorlar. Amacına uygun kullanılması bu değerli malzemeden en iyi şekilde yararlanma olanağını sağlayacak. Ekonomik değeri en ucuz; fakat fayda değeri açısından en pahalı malzeme...

Haberin Devamı

Çocuğunuzun kum ile oynamasının faydaları

  • Günümüzde çocuk oyunlarına ve oyuncaklarına baktığımızda hep bir yapılandırılmışlık göze çarpıyor. Kum oyunlarında ise çocukların kendilerini rahatça ortaya koyabilecekleri bir alan var. Çocuk, kum oyunları ile kendini özgür hissedebiliyor.
  • Yanında hiçbir malzeme olmasa bile kum ile çeşitli oyun üretimleri yapabilir. Kuma yatarak ve yuvarlanarak boyu ve kapladığı alan hakkında bir fikir sahibi olabilir. Kumda yarattığı derinliğin farkına varabilir.
  • Elleriyle kumu alıp bir elinden öbür eline dökmeden geçirebilme çalışmaları yapabilir ve dikkatini odaklama becerisi edinebilir. Aradan akan kumların aşağıya akışını izleyebilir.
  • Kumda el baskıları yapabilir ve baskıdaki parmaklarını sayabilir. Elinin başka bir alanda boyutlarını farkedebilir. Elleriyle dokunma hissini yaşar ve farklı dokular hakkında bilgi edinir.
  • Yine ayakları ile de aynı çalışmaları yapabilir, el ve ayakları ile aynı hisleri alıp almadığı sorulabilir ve deneyim edinmesi sağlanabilir.
  • Kumda nemlilik olursa vücuda yapışabildiği, kuru olursa akışkan bir yapıya sahip olduğu ile ilgili bir yaşantıya sahip olur.
  • Elleriyle sanki geniş bir kağıt üzerinde resim yaparmışçasına, alan kaygısı duymadan, özgürce resim çalışabilir. Çizgiler, şekiller, rakamlar yapabilir. Aynı çalışmaları ayak kullanarak da yapmaya çalışabilir.
  • Kum oyunları, her yaş gurubunun zevk alarak oynayacağı oyunlardır. Ayrıca hem bireysel hem de arkadaşlarla oynanabilir. Kurallı oyunlardan olmadığı için çocuk kendini rahatça ortaya koyabilir.
  • Birilerinin yönetmesi ve yönlendirmesi olmadan oynandığı için kendisi üretimde bulunabilir, çocuğu bilişsel yönden geliştirir. Hayal gücünü en güzel şekilde kullanabilir.
  • Arkadaşları ile oynuyorsa sosyalleştirir. Bireysel olarak oynamaya gelmiş çocuklar yan yana oynarken arkadaş olabilirler, arkadaş olmayı kolaylaştırır ve çekingenlik duygusunu gidermeye destek olur.

Çocuğunuzun kum ile oynamasının faydaları

  • Vücudun mikroplara karşı direncini artırarak, bağışıklık sistemine destek olur.
  • Psikolojik olarak rahatlama duygusu yaratarak, stresten arındırır. Ayrıca vücudun elektriğini alarak da bir rahatlama duygusu verir.
  • Kumun akma sesini dinleyebilir ya da değişik materyallerle oynuyorsa bunları doldurma, boşaltma, çarpma, bir kaptan diğerine akıtırken çıkardığı sesleri dinleme, koklama gibi etkinliklerde bulunarak duyularına hitap eder.
  • Kum oyunlarında çeşitli kalıplar da kullanılabilir. Kalıplarla değişik geometrik şekiller hakkında bilgi edinir. Kumun kapladığı alan, hacim hakkında bilgilenir. Su ile kullanıldığında kalıplarla rahatlıkla şekil verilebilir.
  • Kum ile en fazla kullanılan malzeme kova ve kürektir. Kürekle kovaya kumu boşaltırken el-göz koordinasyonuna destek olur. Miktar kavramı hakkında bilgi edinir. Kaç kez küreği kumla doldurduğunda kovayı doldurabileceği hususunda deneyimleyerek tahmin etme becerisi kazanır.
  • Kumla birlikte psikomotor gelişim de desteklenir. Çocuk hareket becerisi kazanır. Genellikle kaydırakların sonunda kum havuzları bulunur. Bu nedenle de kaydırak kullanırken, kol ve bacak kasları gelişir, yani büyük kasların geliştiğini söyleyebiliriz.
  • El kaslarını etkin kullandığı, değişik şekiller ürettiği, kumu avuçlama hareketi çok kullanıldığı için küçük kasların da gelişimi desteklenmiş olur.
  • Çocuklar eğer bir arada oynuyorlarsa en çok konuşma alanı yaratmış oluruz. Çocuklar, iş birliğine alışır. Birbirlerine eser ortaya koyarken yardımcı olurlar. Bencillik duygularından uzaklaşırlar.

Çocuğunuzun kum ile oynamasının faydaları

Bu kadar yararlı bir malzemeden çocuklarımızı mümkün olduğunca faydalandıralım. Kum havuzlarını çoğaltmak ve gereğince kullanılmasını sağlamak için biz büyükler elimizden ne gelirse yapmaya çalışalım, belediyelerle diyalog kuralım, isteklerimizi dile getirelim, anaokullarında mutlaka etkin şekilde kullanılacak kum havuzlarının yapılmasına destek verip talep edelim. Çünkü kum oyunları yalnızca yaz oyunu olmamalı, daha geniş bir zamana yayarak, çocuklarımızın etkin ve uzun süreli şekilde yararlanmalarına destek olalım.

Haberin Devamı

Her şeyin gönlünüzce olduğu güzel bir tatil diliyorum...