Özlen Çopuroğlu
Özlen Çopuroğlu
Özlen Çopuroğlu

Dolsun, dolsun, olsun

Bazı kadınların en böbürlendiği yemektir dolmalar, zannedersin kimse dolma yapamaz. Acayip zahmetliymiş gibi bir gizem ve tavırla karşılaştığınız oldu mu hiç? :)

Haberin Devamı

Bazı kadınların en böbürlendiği yemektir dolmalar, zannedersin kimse dolma yapamaz. Acayip zahmetliymiş gibi bir gizem ve tavırla karşılaştığınız oldu mu hiç? :)


Kızım 3 yaşındaydı ilk dolmasını doldurmaya başladığında. Anneannesi kocaman bir örtü serdi mutfağa, gel bakalım dedi al kaşıkla, doldur bakalım bu biberleri. O minik elleriyle, beceriyormuş hissiyle ve sevinciyle yarısını döke döke doldurduğu zamanı çok iyi hatırlıyorum.

Bir gün sorarlarsa, üç yaşında başladım dolma yapmaya dersin diye annemin bizi güldürdüğünü de.

Anneanneler, babanneler ne başka değil mi şimdi sıra oğlumda aklıma gelmişken durun ben bir dolma doldurtma deneyeyim ona da.
Dolma yapıyoruz hanımlar, ben hayatta ne yemek ne de dolma falan yapamam diyen kızlar.

Yeme de yanında yat, yaparsınız dolmalarınızı.

Kıymalı içimiz, doldurulacak sebze ve bir adet de tencere. O ağızdan çıkan dolu dolu, dolmaaaa yaptım dememize bakmayın siz :) Çok basit.

Kıymalı içimizi hazırlıyoruz önce; kıymaya, tuz, karabiber, istediğiniz baharat, nane, kimyon,neyi seviyorsanız ya da sevmiyorsanız canınız artık ne isterse ya da istemezse... Biraz su le kıymayı yumuşatın ki pişince köfte gibi sıkı topak olmasın. İçine istediğiniz pirinç türünü baldo, bulgur, basmati, yasmin türü bir avuç serpip isterseniz domates rendesi, isterseniz salça, isterseniz ikisi birlikte ya da ikisini de kullanmadan karışımı hazırladınız mı dolma harcı hazır. Maydanoz, dereotu, nane doğramak da isteğinize göre.

Sırada yıkanmış sebze, domates mi, patates mi, kabak mı, biber mi, pazı yaprağı mı, asma yaprağı mı, lahana yaprağı mı, enginar mı?

Patlıcanın içine doldurun, patlıcan dolması olsun.

Kabak çiçeğine doldurun, kabak çiçeği dolması olsun.

Haberin Devamı

Kabağa doldurun kabak dolması, bibere doldurun biber dolması.

Dolsun, dolsun, olsun

İşte bu kadar.

Diyelim ki etli değil zeytinyağlı istiyorsunuz o zaman pirincin yanına kıyma yerine pirinci bol tutup bol soğan doğrayıp karabiber, tuz, istediğiniz baharatları ekleyin tarçın, kuş üzümü, fıstık gibi.

Pilavınızı pişirin.

Biberin içini doldurun, zeytinyağlı biber dolması olsun.

Asma yaprağına sarın, zeytinyağlı sarma dolması olsun.

Dolsun, dolsun, olsun anlayacağınız.

Dolma demek böyle bir şey, neyin içini doldururusan o olsun :)

Haberin Devamı

Bu arada pişirdiğiniz dolmayı fırın kabına alıp 3-4 dakika fırında da pişirince nefis oluyor, sadece tavsiye...

Pratik pişirme önerilerimde en son başlığa geldim: 'Köfteler' O da haftaya.

Bazen belki herşey bir tek #elinizesağlık lafını duymak içindir.

#herşeyasktan

Özlen ben,

Lara ve Ali’nin annesi