Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Yemek yemeyi gerçekten seviyor musunuz?

Her bir lokmanıza aşık olun bence... Tadını çıkara çıkara, sindire sindire, zevkle yemek yiyin.

Haberin Devamı

Yemek yemek çoğu kültürde olduğu gibi bizim geleneğimizin de ayrılmaz bir parçası. Daha sabah kahvaltıda akşam ne yiyeceğimizi düşünen bir milletiz biz. Hayatımız yemek yeme üzerine kuruludur. “Ekmek aslanın ağzında,” der, “ekmek parası” için koştururuz. İşimizde terfi alırız bir yemekle kutlarız. Düğünler yaparız, yemeklerle kutlarız. Doğumları yemeklerle kutlarız. Cenazelerin ardından sevdiklerimizi, hayrına yemekler vererek uğurlarız. Moralimiz bozulur yemek yemeye sararız, mutlu oluruz iştahımız açılır.

Yemek yemeyi gerçekten seviyor musunuz

Tatillerimizde gideceğimiz destinasyonları bile lezzetleriyle nam salmış yerlerden seçmeye dikkat ederiz. Sözün özü milletçe yemek yemeye bayılırız. Yeme aşkına diyecek bir sözüm yok. Ama ben bunu biraz öldüresiye sevmeye benzetirim. Madem bu kadar yemek yemeyi seviyorsunuz neden iki dakikada silip süpürüyorsunuz önünüzdeki yemeği? Gerçekten yemek yemeyi seviyor musunuz? O zaman niye bir an önce ondan kurtulmaya çalışıyorsunuz? 

Haberin Devamı

Yemek yemeyi gerçekten seviyor musunuz

Bir şey anlıyor musunuz o akşama kadar hayalini kurduğunuz köfte pilavdan? Sahiden yediğiniz yemeğin tadını çıkarıyor musunuz? Yoksa oldu bittiye getirip içinizdeki boşlukları mı dolduruyorsunuz? Baş döndürücü bir hız çağındayız. Modern dünyanın hızı her şeye olduğu gibi yemek yeme şeklimize de sirayet etti. Daha 25-30 yıl önce fast food restoranların ülkemizde tek tük olduğunu hatırlatmak isterim. Oysa yemenin aceleye getirilecek bir tarafı yoktur. Hızlı yemek yemek insanın doğasına aykırıdır. 

MİDEMİZİN DE BİR BEYNİ VAR

Midenizin bedeninizin ikinci beyni olduğu sözünü duymuşsunuzdur. Doğrudur. Midenizin de bir beyni vardır. Hızlı yediğiniz zaman bedeninizle bağlantınız kesilir. Aslında mideniz doyar. Ama beyninize bu doyma sinyali henüz gitmediği için doyduğunuzun farkına varmazsınız. Sindirim problemleri işte tam bu noktada başlar. Oysa yavaş yediğiniz zaman midenizle beyniniz uyum içinde olur. Yani hem mideniz hem beyniniz aynı anda doyar. Madem yemek yemeyi seviyorsunuz, bu sevginizi gösterin. Yemek yemeyi hızlıca geçiştirmeyin. Yemek yemeye zaman ayırın.

Haberin Devamı

Yemek yemeyi gerçekten seviyor musunuz

Yeme aşkı muhteşem bir şey. Her bir lokmanıza aşık olun bence de. Tadını çıkara çıkara, sindire sindire, zevkle yemek yiyin. Biz insanlar zevk almaya ve acıdan kaçmaya programlanmışız. Zevkle yediğiniz zaman sindiriminin çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Ayrıca size bir sır vereyim mi? Yediğiniz yemekten zevk aldığınız zaman daha çok kalori yakarsınız. Bugün sizlerle paylaşacağım tarifi özellikle ara öğünlerde salatalık ya da havuç dilimleriyle denemenizi tavsiye ediyorum.

KAJU HUMUS TARİFİ

Malzemeler

  • 1 su bardağı çiğ kaju
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • ½ çay kaşığı soğan tozu
  • 1 limon suyu

Hazırlanışı

  •  Kajuları akşamdan suda bekletin.
  • Tüm malzemeleri krema kıvamanına gelinceye kadara blendırdan geçirin.