Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Tahinli muzlu balkabağı tatlısı

Potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve liften yana zengin balkabağının tüm nimetlerinden faydalanırken dünyanın en masum tatlısını yediğinizi bilmek ne şeker bir düşünce, değil mi?

Haberin Devamı

Dünyaya geldiğimiz gün, anne sütündeki şekeri damağımız ayırt ediyor ve böylece şekerle “ilk tadışta aşkımız” başlıyor. Bu aşkı yaşayan bilir, vazgeçmek kolay değildir. Anne sütünden kesildikten hatta epey büyüdükten sonra da çikolata, pasta ve bonbon olarak şeker hayatımızın vazgeçilmez aşkı olmaya devam ediyor. Evet, vazgeçilmez aşk. Çünkü şeker beyinde mutluluk veren hormonları tetiklediğinden bağımlılık yapıyor. Bugün dünyanın pek çok ülkesinde şeker bağımlılığı uyuşturucu bağımlılığıyla bir görülüyor.

Rafine şeker birçok ciddi hastalığın, fazla kiloların ve obezitenin baş sebebi olarak gösteriliyor. Ama onca zararına, tüm uzmanların ve doktorların “Aman uzak durun, mutfağınıza sokmayın, pastane vitrinlerine bile bakmayın” diye feryat etmelerine rağmen şu meretten vazgeçilemiyor. Oysa şekerle “Ne seninle ne sensiz!” şeklindeki git-gellerle dolu ilişkimizi seviyeli bir ilişkiye çevirebiliriz.

Haberin Devamı

Ben size şeker yemeyelim demiyorum. Yiyelim yine yiyelim ama en sağlıklı, en doğal formunda ve dozunda yiyelim. Şekerin en doğal hali ne? Tabii ki meyveler.

Bugün size vereceğim tarifte ne işlenmiş şeker ne de katkı maddesi var. Üstelik tatlı krizlerinizin kurtarıcısı olacak lezzette. Potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve liften yana zengin balkabağının tüm nimetlerinden faydalanırken dünyanın en masum tatlısını yediğinizi bilmek ne şeker bir düşünce, değil mi?

TAHİNLİ MUZLU BAL KABAĞI TATLISI

Tahinli muzlu balkabağı tatlısı

Malzemeler

1 su bardağı balkabağı püresi
1 adet olgunlaşmış muz
2 çorba kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya özütü ya da toz vanilya
1 tatlı kaşığı kuru üzüm
½ fincan ceviz

Hazırlanışı

Büyükçe bir dilim balkabağını bir tencereye koyup üstünü epey geçecek kadar su ekleyerek haşlayın. İyice suyunu çeken ve güzelce yumuşayan kabağı ezdiğinizde aşağı yukarı bir su bardağı balkabağı püresi elde edeceksiniz. Bu püreyi soğuduktan sonra muz, tahin, vanilya, tarçınla blenderdan geçirin. Sonra içine ceviz ve kuru üzümü koyup karıştırın. Bu çok lezzetli tatlıyı küçük likör kadehlerine koyup, üzerine ceviz ve kuru üzümle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Afiyet olsun