Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Sağlıklı yaşama bir başlangıç yapmak

Çok geç olmadan, hasta olmayı beklemeden, pazartesi gelmeden, hemen, şu an, şu dakika kendimiz için iyi bir şeyler yapmaya başlamalıyız.

Haberin Devamı

“Sağlıklı yaşam”, “sağlıklı beslenme” konuları son zamanlarda çok moda. “Sağlık” konusunun bu kadar moda olması tesadüf değil tabii ki. Çünkü yaşam tarzına ve kötü beslenme alışkanlıklarına bağlı kronik hastalıklar tepemizde, ensemizde, dibimizde, çevremizde. Ülkemizde her 3 kişiden biri fazla kilolu. Obezite, diyabet, kanser hastalarının sayısı gün geçtikçe artıyor. İstatistikler sağlığa yapılan harcamaların her geçen yıl daha da arttığını söylüyor. Durum böyleyken hastalıklara sadece başkalarının başına gelen talihsizlikler olarak bakma eğilimimiz var. Oysa çok geç olmadan, hasta olmayı beklemeden, pazartesi gelmeden, hemen, şu an, şu dakika kendimiz için iyi bir şeyler yapmaya başlamalıyız.

Sevdiğimiz birçok yiyecekten mahrum olma düşüncesi, değişim korkusu, konfor alanından çıkma endişesi, sağlıklı yaşama başlangıç yapmayı sürekli ertelememize neden olabiliyor. Bazılarımız için “sağlıklı yaşam” demek bilinmezliklerle dolu bir dünya demek, bazılarımız ise sağlıklı yaşamayı arzuluyor ama nereden başlayacağını bilemiyor. 

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşama bir başlangıç yapmak

Kabul etmek lazım, bir gecede hayatı değiştirmek zor. Bir anda hayatınızı değiştirmeye çalışırsanız ilk tökezlemede vazgeçmeniz de çok mümkün. Her gün bir önceki günden daha iyi olmak ise her konuda olduğu gibi sağlıklı yaşama konusunda da başarının sırrı. Küçük adımlar atarak bir yerden başlamak, yapabileceğiniz kadarını yapmak, hiçbir şey yapmamaktan çok daha iyidir.

PEKİ, SAĞLIKLI YAŞAMAYA NEREDEN BAŞLAYACAKSINIZ?

Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlıyor musunuz? Her gün kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirebilir, en azından kahvaltıda sizi besleyecek sağlıklı bir şeyler yiyerek güne merhaba diyebilirsiniz. Bütün gün oturuyor ya da hiç spor yapmıyor musunuz? Her saat başı bir kaç dakikalığına ayağa kalkıp esneme hareketleri yapabilirsiniz. Her gün biraz yürümek, yürüyorsanız yürüyüşlerinizi beş dakika arttırmak hiç de zor değil. Sadece su içme alışkanlığı edinmek bile sağlığınız için büyük fark yaratabilir. Her ne iş yapıyorsanız 5 dakika ara verip gözlerinizi kapatarak ve hiçbir şey yapmayarak zihinsel sağlığınız için de bir güzellik yapabilirsiniz. Çok çay, kahve tüketiyorsanız en azından bir tanesini bir bardak su ile değiştirebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşama bir başlangıç yapmak

ELEKTRONİK ALETLER KAPI DIŞARI

Yatak odanızdan cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi alet edevatı uzaklaştırarak hem uyku kalitenizi arttırmış hem de sağlığınız için çok iyi yapmış olursunuz.  Sağlıklı yaşam konusunda biraz adım daha atmak isteyenler ise işlenmiş gıdalardan uzak durabilir, sezonunda yemeye özen gösterebilir, yeşil sebzeleri günlük menülerine daha çok dahil edebilir, yumurta, çiğ kuruyemiş, hindi, balık, tavuk gibi kaliteli proteinler tüketebilir, güneşten daha çok faydalanmaya dikkat edebilir, haftada bir gün vegan beslenme kararı alabilir. Sağlık koçu, beslenme danışmanı ya da diyetisyen gibi konunun uzmanlarından yardım almak ise sorumluluk duygunuzu arttıracağı gibi hedeflerinize odaklanmanıza da yardımcı olacaktır. 

Haberin Devamı

BİR YERDEN BAŞLAYIN

Gördüğünüz gibi bu minik önerilerin hiçbirinin hayata geçirilmesi zor değil. Önemli olan bir yerden başlamak. Bir yerden başlayın. Size en kolay gelen yerden başlayın. Yeter ki başlayın. Çünkü kendinizi iyi hissettikçe daha fazlasını yapmak isteyeceksiniz. Ve inanın kendinizi iyi hissetmek paha biçilmez bir şey. Madem kahvaltı önemli dedik, en kahvaltı sevmezleri ya da hamur işiyle güne başlarken enerji çöküntüsü yaşayanları bile canlandıracak bir tarif verelim.

KİVİLİ SMOOTHIE

Malzemeler:

  • 1 adet kivi (soyulmuş)
  • 5 yaprak pazı
  • 10 adet çiğ badem (bir gece önce ıslatılmış)
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu
  • ¼ avokado
  • ½ muz
  • 1 bardak temiz su

Hazırlanışı:

  • Tüm malzemeleri blendırdan geçirin ve afiyetle için.