Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Neden kilo veremiyorsunuz?

Belki de çözümü yanlış yerde arıyorsunuz....

Haberin Devamı

“Su içsem yarıyor” mu diyorsunuz? Kilo almanız için pasta, börek çeşitlerine sadece göz atmanız bile yeterli mi oluyor? Kilo vermek için her şeyi ama her şeyi yaptığınızı, her yolu denediğinizi düşünüyor ama yine tartı üstüne çıkınca bir gram dahi verememiş olduğunuzu mu görüyorsunuz?

Belki çözümü yanlış yerde arıyorsunuz. Peki acaba neden kilo veremiyorsunuz? Bakalım.

Günlük hayatınızın bir parçası olarak gördüğünüz ve artık onunla yaşamaya alıştığınız stres bütün kötülüklerin anası olduğu gibi bir türlü veremediğiniz kiloların nedeni de olabilir.

Neden kilo veremiyorsunuz

Kilo verememenizin en önemli nedenlerinden biri de bedeninizin ve doğanızın ritmine aykırı davranara düzensiz yemek yemeniz ve öğün atlamalarınız. Geçiştirilen kahvaltılar, gece yarısı atıştırmaları, olur olmaz saatlerde yenilen yemekler ne yazık ki kilo almanıza önemli etkenlerdir.

Haberin Devamı

Belki de gün içinde aldığınız karbonhidrat, protein, yağ oranındaki dengesizlik size kilo olarak dönmekte. Karbonhidrat tüketiminiz düşündüğünüzden fazla, protein alımınız ihtiyacınızdan az, besinlerinizdeki faydalı yağlar çok eksik olabilir.

Sindirim sisteminizde yaşadığınız rahatsızlıkların en önemli etkisinin kilo almak ya da kilo verememek olduğunu hiç aklınıza getirmiş miydiniz?

Şeker tüketiminiz fazlaysa size fazla kilo olarak geri dönüş yapacaktır. Yapay tatlandırıcılar ne yazık ki bir istisna değil. Tatlandırıcıların fazla kilo nedeni olduğunu lütfen kabul edin artık.

Eğer günlük beslenme düzeninizde çok az kalori aldığınızı düşünüyor ve neden kilo veremediğinize bir anlam veremiyorsanız, bedeninizin kıtlık moduna geçmiş ve bu nedenle kilolarınıza sımsıkı tutunmuş olabileceğini aklınıza getirerek bu anlam karmaşasına bir son verebilirsiniz.

 Neden kilo veremiyorsunuz 

Haberin Devamı

Hormonal dengesizlikler, tiroidlerin yetersiz çalışması, bazı ilaçların da kilo vermekte zorluklar yaşattığını hatırlatalım.

Yetersiz ya da kötü uyku düzeninin açlık hormonunu tetiklediğini ve kilo vermeyi zorlaştırdığını biliyor musunuz?

Ayrıca eğer çok hızlı yemek yiyorsanız muhtemelen beynize doyma sinyallerini hep iş işten geçtikten sonra gönderiyor ve yemeniz gereken miktardan hep daha fazlasını yiyor olabilirsiniz.

Kilo verememenizin nedenleri tamamen duygusal da olabilir. Mesela yediğinizden içtiğinizden tat almamak, sadece sağlıklı diye bazı sevmediğiniz gıdaları tüketmek, içinize attığınız olumsuz duygularınız, yiyecekleri düşman olarak görmeniz ya da besinler hakkında toksik inançlarınız da size fazla kilo yapıyor olabilir.

Haberin Devamı

Farkındayım her bir paragraf ayrı bir yazı konusu. Dönem dönem üzerinde konuşacağız. Neden kilo veremediğiniz üzerine kafa yoranlardansanız umarım kendiniz ve bedeniniz hakkında biraz fikir sahibi olmuşsunuzdur.

Bugün size besin dengesi mükemmel, tadı mükemmel bir yemek tarifi vermek istiyorum.

 Neden kilo veremiyorsunuz 

SİYAH PİRİNÇLİ AVOKADO

MALZEMELER:

1 su bardağı siyah pirinç
1 adet olgunlaşmış avokado
1 adet kırmızı biber
½ demet maydanoz
1 limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
Himalaya tuzu

HAZIRLANIŞI:

1. Pirinci haşlayın.
2. Avokadoyu soyup püre haline getirin.
3. Maydonozları ve biberi ince ince doğrayın.
4. Tüm malzemeleri karıştırın.