Bu festival kuşakları bir araya getiriyor

Türkiye’nin ilk masal festivali, Kartal Belediyesi Masal Müzesi’nin öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Pek çok yazar, tiyatrocu ve masalcının buluşacağı festival ilk kez düzenleniyor ve yediden yetmişe herkesi bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk masal festivali, Kartal Belediyesi Masal Müzesi’nin öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Pek çok yazar, tiyatrocu ve masalcının buluşacağı festival ilk kez düzenleniyor ve yediden yetmişe herkesi bir araya getiriyor. Festivalin açılışını yazar ve şair Sunay Akın, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile birlikte yapacak. Üç gün boyunca devam edecek festivali bahane ederek değerli aydın Sunay Akın ile bir araya geldik hem festivali konuştuk hem de çocukları…

Bu festival kuşakları bir araya getiriyor

Festival, Türkiye’nin ilk masal temalı müzesi olan Masal Müzesi’nde gerçekleşecek. Ben çok heyecanlıyım. Ayrıca 25 Ağustos Pazar günü ben de festivalde “Çocuk psikolojisi ve masallar” konusunda bir konuşma yapacağım. Öncelikle bu güzel buluşmayı düzenlediğiniz için çok teşekkür ederiz. Masal festivali fikri nasıl ortaya çıktı?

Haberin Devamı

Aslında masalların kendisi bir festivaldir. Çünkü her masal, hikâyenin içinde bütün duyguları tüm görkemiyle yaşatır ve sonu hep mutlu biter. Müzeler ise sadece bir bilgiyi topluma sunan mekânlar olarak kalmamalı, yayınları olmalı, atölyeleri olmalı, etkinlikleri olmalıdır. Biz de müze müdürü Melih Yıldız’ın önerisiyle, masalların tarihine uzanan Masal Müzesi’nde bir festival yapmaya karar verdik. Festivaldeki önceliğimiz elbette ki çocuklar! Ancak masal dinleyen çocuk, o masalın büyülü dünyasında yalnız değildir. Masalı ya ninesinden dedesinden dinliyordur ya da annesinden babasından. Masallar aslında üç kuşağı bir araya getiren birikimlerdir. Masal Festivali, masalların sıcaklığını yaşatan bir festival olmalı, diye düşündük. Festivalde Türk masallarından dünya masallarına, masal araştırmalarından masal anlatıcılığına kadar her şey var. Çok kıymetli isimler hem çocuklara hem yetişkinlere yönelik atölyeler düzenleyecek.

Masallarla çocuklara vermek istediğimiz temel mesaj ne olmalı?

Masallar, büyüklerin dünyasını çocuklara anlatmanın bir yoludur. Örneğin korku da içerir masallar yergi de sevgi de… Dünyayı yansıtır. Hayatta ne varsa masallarda da vardır. Masallarda korku olması son zamanlarda eleştiriliyor. Ne yani, gerçekte korku yok mu? Korku da insan duygusudur. Önemli olan masalların korku içerip içermemesi değil, çocuğa masallar aracılığıyla korkunun yenilebilecek bir duygu olduğunun ve korkuya esir düşmememiz gerektiğinin anlatılmasıdır.

Haberin Devamı

Masallar, teknoloji çağının çocuklarını etkilemeye devam ediyor mu?

Neden etmesin? Teknoloji de masallardan yararlanıyor. Bilgisayar oyunlarında da hep masal karakterleri var. Bu noktada radyoya dikkat çekmek istiyorum. Radyolar, masal anlatı kültürünün önemli araçlarından biridir, ancak maalesef ki aileler radyoyu unuttu. Yeniden hatırlamalı! Ve evet, teknoloji çağı aileleri böldü. Masallar, aileleri yeniden bir araya getirecek en iyi araçtır. Anne babalar çocuklara masal anlatmalıdır. Ancak bu emek ister. Örneğin bir anne ya da baba çocuğuna masal anlatacaksa, o masal anlatma saatine asla ihanet etmemeli. Bunu ödev olarak da görmemek gerekiyor. Bu içten gelmeli. Eskiden televizyonun evleri işgal ettiğini söylüyorduk ama şimdi televizyon bile aileyi bir arada tutamıyor. Artık daha büyük bir tehlike var, cep telefonları. Artık herkes kendi küçük dünyasında yalnız. Bu yalnızlığı yok edecek ve aileleri yeniden bir araya getirecek araç masallardır. İşte bizler bu nedenle Masal Festivali’ni düzenliyoruz. Aileler yeniden bir araya gelsin, birbiriyle konuşsun, gülümsesin, yaşasın istiyoruz. Bizim toplum olarak masalların gücüne ihtiyacımız var. Düşün ki, uçan halılar olmasaydı Apollo 11, Ay’a gidemeyecekti. İnsanın Ay’a adım atışının 50. yılındayız ve biz bunu uçan halılara borçluyuz. O uçan halılar hâlâ var. Şu anda dünyada Ay’a ya da başka bir gezegene gitmekle ilgili düşünceler var, ama fiili bir çalışma yok; ama uçan halılar hâlâ uçuyor. Onlar masallarda hâlâ var. Biz bu söyleyişi yaparken dünyanın bir köşesinde içinde uçan halının geçtiği bir masal mutlaka anlatılıyordur.

Haberin Devamı

Siz, sosyal medya hesabınızda her geceye bir masal armağan ediyorsunuz…

Evet, ben bunun için bir çalışma yapıyorum. Emek var bu işte… Biliyorsun, ben dün gece Paris’ten geldim. Orada onlarca koleksiyoncu gezip masal kitapları, oyuncaklar, dergiler topladım. Çok uzun uğraşlar sonucunda o eserleri Türkiye’ye getirdim. Her birine emek verdim. Her gece sosyal medya hesabımda bir masal resmi yayımlıyorum, ama o masal resimlerine ulaşmak için maddi manevi ne büyük emekler harcıyorum bilsen... İnsanlar bana “Masal resmini yayımlamışsınız ama adını söylememişsiniz” diyor. Ben de “Yok öyle kolaya kaçmak, arayıp bulun!” diyorum. Yani insanlar onu merak edecek, araştıracak… Bu çok önemli.

Haberin Devamı

Sizce yetişkinler, çocukluklarını unuturlar mı?

Özgürlüğü elinden alınan çocuğa ‘büyük’ derler. Evet, insan büyüyor, büyüdükçe de özgürlüğünü terk ediyor. Bu nedenle müzeler kurmaya, masallarla, oyuncaklarla insanlara özgürlüklerini hatırlatmaya, en azından müzeler içinde sonsuz bir özgürlüklerinin olduğunu göstermeye çalışıyoruz ki, yetişkinler çocukluklarını hatırlasınlar.

Bu festival kuşakları bir araya getiriyor

‘HERKESİ FESTİVALE DAVET EDİYORUZ’

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e ve Masal Müzesi Müdürü Melih Yıldız da festival için çok heyecanlı… Bakın festivalle ilgili onlar neler söylüyor:

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel: “Kartal Belediyesi olarak kültür sanat etkinliklerini çok önemsiyor ve destekliyoruz. Kartal’ımızın önemli kültür mekânlarından biri de Masal Müze’miz… Bizim de en önem verdiğimiz yerlerden biri. Ağırlıklı olarak tarihi oyuncakların ve kitapların sergilendiği müzemizde kurulduğu günden bugüne kadar en iyi şekilde binlerce komşumuzu ağırladık. Biliyorsunuz ki son yıllarda dünya üzerinde değişen bir müzecilik anlayışı var. Uluslararası standartlarda ziyaretçilerini ağırlayan Masal Müze’miz de dünya üzerinde değişen bu anlayışa; atölye çalışmaları, söyleşiler, sergiler ve akademik çalışmalara verdiği destekler ile uyum sağlıyor. Bu çalışmalarımızı 23-25 Ağustos tarihleri arasında her yaştan bireyin birlikte katılabileceği Masal Festivali ile taçlandıracağız. Sevilen yazarlarımızı, tiyatro sanatçılarımızı komşularımız ile buluşturacağız. Söyleşilerin ve tek kişilik performansların yanı sıra; konserimiz, animasyon gösterilerimiz olacak… Tabii ki olmazsa olmazımız, çok sevilen atölye çalışmalarımız festivalimizin her günü yapılacak. Yani üç gün üç gece sürecek olan Masal Festivalimizde tüm halkımızı dolu dolu bir program bekliyor olacak. Ben de sadece Kartallı komşularımızı değil, ülkemizin her köşesindeki vatandaşlarımızı bu festival aracılığı ile müzemizi ve Kartal’ımızı görmeye davet ediyorum.”

Haberin Devamı

Masal Müzesi Müdürü Melih Yıldız: “Festival 24-24-25 Ağustos tarihlerinde Kartal Belediyesi Masal Müzesi’nde gerçekleşecek. Üç gün boyunca hem çocuklar için etkinlikler hem de yetişkinlere yönelik söyleşiler düzenlenecek. Tamamen ücretsiz olan festivalde Sunay Akın, Levent Üzümcü, Koray Avcı Çakman, Ceren Kerimoğlu, Sevinç Erbulak, Şermin Yaşar gibi isimler yetişkinlerle buluşacak. Mehmet Erbil’in oyunları, Gönül Yeprem’in şarkıları, masal anlatıları, oyuncak atölyeleri, kukla oyunları gibi pek çok etkinlik de çocukları bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları

DİĞER YAZARLARIMIZ

TÜM YAZARLARIMIZ