Kumar bağımlılığı tedavisi nasıl yapılır?

Sadece para değil başta aile olmak üzere değerli olan her şeyi kaybetme riski var.

Haberin Devamı

Yaşanan ekonomik sıkıntılar, kolay yoldan para kazanma isteği , küçük yaştan itibaren kumar oynanan ortamlarda bulunma veya aile bireylerinde kumar bağımlısı birilerinin bulunması gibi pek çok neden kişileri patolojik seviyelerde kumar oynamaya itiyor.

Kumar oynama denince akla genellikle kağıt oyunları geliyor, oysa ki at yarışı, futbol takipçileri için iddia veya sayısal loto gibi şans oyunları da ciddi boyutta bağımlılık yapıyor. Hem iş ve aile hayatındaki zamanlarının büyük çoğunluğunu alıyor hem de milyarları bulan para kayıplarına neden oluyor. Sadece oynayanı değil aile bireylerini ve arkadaş çevresini de ekonomik anlamda zora soktuğu gibi ( borç isteyerek) ilişkileri de zedeliyor.

TEDAVİNİN İLK BASAMAĞI AYRINTILI YAŞAM ÖYKÜSÜ ALMAKTAN GEÇİYOR

Kumar bağımlısı olan kişilerin ayrıntılı yaşam öykülerinin alınması çok önemli, çünkü bazen yaşadıkları çocukluk çağı travmaları bazen de aile içinde hala yaşadıkları ciddi sorunlar ve bunların etkileri kişileri hissettikleri yoğun ACI dan kaçmaya itiyor. Bu nedenle mevcut problemlerinden kaçmak için seçtikleri bu yöntemin onları daha da çıkmaza sürüklediklerini fark ettirmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Altta yatan başka bir psikolojik bozukluğun olup olmadığı da çok önemli, çünkü yapılan bir çok araştırmada kumar bağımlılığı ile alkol ve diğer madde bağımlılıkları, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk ( takıntı hastalığı ) anksiyete, dikkat eksikliği , hiperaktivite bozukluğu ve kişilik bozuklukları arasında anlamlı bir ilişki olduğu gösterilmiş( Ibanez, 2001 )

Bazen de bazı ilaçların ( Parkinson ilaçları gibi ) kullanan kişilerde bazı davranış değişikleri ( aşırı seks düşkünlüğü, kumar oynama isteğinde artma gibi ) yaptığını bildiğimiz için de danışanın ilaç kullanım öyküsü de bizim için çok önemli.

KUMAR BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİNİN AŞAMALARI

• Öncelikle kumar oynama nedenleri ve bunun hem kendi hem de aile hayatlarına etkileri konusunda farkındalık geliştirmeye çalışıyoruz. 

• Bağımlılık kavramını öğrenmesini ve bağımlılık sorununu kabul etmesini sağlanmaya çalışıyoruz.

• Her bağımlının sıkça kullandığı “ BEN BAĞIMLI DEĞİLİM” şeklindeki İNKAR mekanizmalarını kırarak sorunlarıyla yüzleşmelerini sağlıyoruz. 

Haberin Devamı

• Bir yandan eğer altta yatan başka bir psikolojik problemi var ise gerek ilaç tedavisi gerekse diğer psikoterapi teknikleri ile tedavi etmeye çalışıyor, bir yandan da kumar bağımlılığı için Bilişsel Davranışçı Terapi ile kumar oynama dürtüsü ile nasıl başa çıkabileceklerini öğrenmelerine yardımcı oluyoruz.

• Öfke, sabırsızlık, tembellik ve kendine acıma gibi duyguların, kişileri tekrar kumar oynamaya ittiğinden dolayı, kumardan uzak durabilmek için yaşam tarzının değiştirilmesi, olumsuz alışkanlıkların yerine olumlu davranışların konulması konusunda yardımcı oluyoruz

• Problemlerini bastırmak için kaçmak dışında neler yapabileceklerini, finansal, işle ilgili ve ilişkisel problemlerini nasıl çözebileceklerini öğreterek , “ HAYIR “ diyebilme becerilerinin geliştirmelerine yardım ediyoruz.

Haberin Devamı

• Eğer eşlik eden depresyon, alkol veya madde kullanımı gibi başka bir tıbbi sorunu var ise tedavilerini planlıyor,

• Sadece kumar bağımlılığı olan kişi ile değil , aile bireyleriyle de çalışarak onları da tedavi programına dahil ediyoruz. ( K.Ögel, 2001)

SADECE PARANIZI DEĞİL DEĞERLİ OLAN HER ŞEYİNİZİ KAYBETMEMEK İÇİN TEDAVİ OLMALISINIZ

Unutmayın ki sadece paranızı değil başta aileniz olmak üzere değerli olan her şeyinizi kaybetme riskiniz var. Bu nedenle geç olmadan tedavi olmayı seçmelisiniz.

Tedavi olmayı istemek ve bir terapiste gitmek güçsüz olduğunuzu ya da problemlerinizle baş edemediğinizi göstermez. Terapi, yardıma ihtiyacı olduğunu fark edecek kadar akıllı insanlar içindir. Terapi, hayatınız boyunca kalıcı olacak yeni araçlar ve düşünceler kazanmanızı sağlayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları