Çocuklarınıza cinsel eğitim vermeye 3 yaşında başlayın

6 yaş çocuğu genellikle cinsel ilişki ile ilgili ayrıntıları almaya hazır değildir.

Haberin Devamı

Geçen gün bir anaokulunun velilerine seminerim vardı, seminer sonunda bir anne utana, sıkına bir soru sordu:

"4 yaşında bir kızım, 11 yaşında oğlum var. Televizyonda izledikleri filmlerden, dizilerden etkilenip cinsellikle ilgili sorular sorup duruyorlar. Bu konuyu onlarla konuşmak çok zor, nasıl cevap vereceğimizi bilmiyoruz. Eşime sen konuş diyorum. Ben babayım, çocuklarla böyle konuları babalar konuşmaz. Bizim babamız eskiden bizimle mi konuştu sanki hiçbir şey anlatmadı. Ne yani şimdi erkek olmadık mı? Evlenmedik mi, biz nasıl arkadaştan öğrendiysek onlar da öyle öğrensinler diyor." Doktor hanım bu soruları nasıl yanıtlayacağız? Daha çok erken değil mi, 18 yaşına gelsin elbette anlatırız” dedi.

Oysaki çocukların cinsiyet farklılıkları ile ilgili soruları, 2. yaşta, doğumla ilgili olanlarsa 3-4. yaşta başlar. Bu yaşlardan itibaren anne ve babaların çocuklarına vereceği cinsel eğitim, kız ve erkek rollerini kabul etmesine, karşı cinsin özellikleri ile kendi özelliklerini bir bütün içinde yaşamasına yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

En önemlisi de çocuğunuza sizin tarafınızdan verilecek, yaşlarına uygun ve doğru bilgiler, onların başka kaynaklara yönelmesini engelleyecektir.
Ergenlik dönemine yakın cinsel bilgilenmeyi en çok arkadaşlarından veya internetten öğrendiğini biliyoruz. Her iki kaynak da bu konuda güvenebileceğimiz kaynaklar değildir. Özellikle arkadaşlarının da bu konuda bilgisiz olduğunu düşünürsek, çocuklarınız daha ergenlik çağlarında birçok yalan yanlış bilgi ile donanacaktır.

Çocuklarınıza cinsel eğitim vermeye 3 yaşında başlayın

CİNSEL BİLGİLER VERİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

  • Çocuğunuz size soru sormadan cinsellikle ilgili herhangi bir bilgi vermeyin.
  • Gelişim dönemlerine uygun bilgilendirme yapın. Çünkü küçük yaş çocukların algıladığı cinsellik yetişkinlerinki gibi değildir. Onlar sadece bedensel değişiklikleri merak ederler ve soru sorarlar.
  • Yaşından fazla bilgi çocuğunuzun kafasını karıştırır.
  • Kısa, gerçek ve net cevaplar verin.
  • Konuşurken yüz ifadenize, ses tonunuza dikkat edin. Çünkü beden diliniz, konuşulanların içeriğinden ve kullanılan dilden daha önemlidir.
  • Hangi ebeveyne soru yöneltiyorsa cevabı o ebeveyn vermelidir. Soruları cevaplamaktan kaçmayın.
  • Bilgi veren yetişkinle özdeşim, duygusal olgunluğu kolaylaştırdığı için kız çocuğuna annenin, erkek çocuğuna ise babanın bilgi vermesi daha doğaldır.
  • Gebelik ve doğumla ilgili bilgilendirmede, yaşadığınız acıları ve sıkıntılar değil anne olmanın güzelliğini anlatın
  • Sorduğu sorulara azarlayıcı tepkiler vermeyin. Böyle davranırsanız kendini suçlu hissedecektir.
  • 3-4 yaşından sonra cinsiyetine uygun olarak giydirin. Oyuncaklarını ona göre seçin.
  • Erkek çocuğunuza sahip olduğu penis dolayısı ile üstünmüş gibi davranmayın. “Göster oğlum pipini amcalara” şeklinde onu utandırmayın.
  • Çocuğunuzun vücudunun özel olduğunu, başkalarının dokunma isteğine HAYIR diye cevap verebileceğini anlatınız. Olası bir dokunuşta hiç korkmadan size rahatlıkla anlatabileceğini ve bu durumu birlikte çözebileceğinizi söyleyiniz.

İşte küçük yaştaki çocuklarınızın size sıkça sorduğu sorular ve verebileceğiniz yanıtlar:

Neden benim de ağabeyiminki gibi pipim yok?

Kızlar ve erkekler ayrı yaratılmışlardır. Kızların erkeklerinki gibi cinsel organı vardır ve farklı yönlere doğru gelişmiştir. (kızlarınki içe doğru, erkeklerinki dışa doğru)

Babamın neden göğüsleri yok?

Yalnız annelerin göğüsleri olur ki, yeni doğan bebeklerini emzirebilsinler diye.

NEDEN ERKEKLERİN BEBEĞİ OLMAZ?

Çünkü erkeklerin vücudunda bebeklerin büyümesini sağlayan küçük bir yuvacık yoktur.

Haberin Devamı

Çocuklarınıza cinsel eğitim vermeye 3 yaşında başlayın

BEBEK ANNESİNİN İÇİNE NASIL GİRER?

Bütün kızların ve annelerin içinde bildiğimiz yumurtalara hiç benzemeyen yumurtalar vardır. Bunlar çok önemlidirler. Bir kadın anne olmak istediği zaman bu yumurtalar uterus (rahim) denen özel yerde bebeğe dönüşmeye başlar. Rahim annenin içinde ama midenin içinde değil başka yerdedir. Bebek burada özel bir şekilde beslenir ve bir okul yılı kadar süre geçtikten sonra dünyaya gelir.

Erkek ve kız çocuktaki farklılık her iki cinse de anlatılmalıdır. Erkeklerin olgunlaşması için babanın özellikleri gibi özelliklere sahip olması gerektiği, kızların ise anne olabilecek kadar büyümesi gerektiği anlatılmalıdır.

6 yaş çocuğu genellikle cinsel ilişki ile ilgili ayrıntıları almaya hazır değildir.

Haberin Devamı

Çocuk 7-8 yaşlarına geldiğinde, babanın içindeki bir tohumun annenin içindeki yumurta ile birleştiği ve bunun bebeğin gelişimini başlattığı söylenebilir.

Bu birleşmenin nasıl olduğu ise “ana-babanın yan yana yatması ve sevgi dolu olmaları” şeklinde açıklanabilir.

Anne karnındaki bebek nasıl nefes alır, nasıl yemek yer?

Anne karnında bizim gibi nefes alamazlar. Hava ve yiyeceği annesinin karnından göbek kordonu ile alırlar. Bu uzun ve beyaz bir kordondur. Doğduktan sonra bu kordona ihtiyacı kalmaz, annesinin memesinden süt içer. Doğunca doktorlar bu kordonu keser ama bebeğin canı acımaz.

Ben nasıl doğdum?

Çocuk bu soruyu sorduğunda hemen o anda yanıt verilmelidir. Ona “Sen karnımdaki özel bir yerde büyüdükten sonra vücudumda karnımın altında bebeğin dışarı çıkabilmesi için oluşmuş bir açıklıktan dışarı çıktın” denebilir. Eğer sezeryanla bebeği dünyaya getirdiyseniz, alt karın bölgenizdeki yarayı gösterebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları