Nuray Kentli Caner
Nuray Kentli Caner
Nuray Kentli Caner

Emzirmek mi emzirmemek mi?

Ben anne sütü ve emzirme konusunda iyi tecrübe yaşayan şanslı annelerdenim.

Haberin Devamı

Emzirme haftası tam da Deniz ve benim kişisel gündemimize denk geldi ve hem bu haftanın önemini vurgulamak hem de kendi tecrübemi paylaşmak için konuya değinmek istedim.

Tıp dünyasının anne sütüne verdiği önem malum: ilk 6 ay sadece anne sütü, 24 aya kadar ek gıda takviyesiyle birlikte devam önerilmekte. İnsan hayatında 0-3 yaş çok kritik. Bu sürede fiziksel ve duygusal deneyimlerimiz ergenlik dönemi gibi hayatımıza yön veren bir özellik taşıyor. Psikolojik bağlanmadan tutun birçok konuda sıkıntıların oral döneme dönük teorileri var.

Emzirmenin bebeğe fiziksel faydalarının yanında anneye ve anne-bebek ilişkisine olan katkısı da saymakla bitmiyor. Özellikle benim gibi ileri yaşta doğum yapan anneler için rahim ağzı ve meme kanserinden korunmak için de önemli. Uçak yolculuklarında, arabada, kriz anlarındaki hayat kurtarıcı etkisi tartışılmaz. Bir de çalışan bir anne olarak eve dönüşteki sadece ikinize ait o kavuşma seremonisi; bıraktığımızda en çok bunu özleyeceğim...

Haberin Devamı

Ben anne sütü ve emzirme konusunda iyi tecrübe yaşayan şanslı annelerdenim. Bu pazar 24 ayını tamamlayacak oğlumu halen emziriyorum. Şanslıyım çünkü birçok anne, sütünün kesilmesi, bebeğin emme konusundaki isteksizliği gibi nedenlerden ne kadar istese de emziremiyor. Bizim Deniz ilk gün itibariyle çok hevesliydi, hatta artık bu durumun beni bir hayli yıprattığını söylesem yalan olmaz. Anne için çok keyifli ve mucizevi bir durum olmakla birlikte ciddi bir özveri emzirme olayı; zaman, sabır, uykusuzluk ve tabii en sonunda 24 ay boyunca en büyük keyfi olan bu alışkanlığından bebeğini vazgeçirme meselesi.

Yaz boyunca beni, eşimi ve anneannemizi kara kara düşündüren “sütten kesme” zamanı geldi çattı. Yaz sonu, tatil sonu, ameliyat sonu, doğum günü sonrası gibi öteleme nedenlerinin hepsinin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta bizi zorlu bir süreç bekliyor; konuştuğum, danıştığım tüm tecrübeli anneler kararlı olmaktan bahsediyor, farklı bıraktırma yöntemleri, öneriler var. Ben de kendime ve aslında Deniz’e göre bir yöntem belirledim ve onu deneyeceğim. Hepimiz bir maratona ya da savaşa hazırlanır gibi hazırlanıyoruz, Deniz’i sütten kesme destek hattı...

Haberin Devamı

Bu arada yaşayacaklarımı paylaşacağım sizlerle, önerileriniz olursa çok sevinirim. Bayram tatilinde bebek Deniz’in adanmış annesinden 2 yaşında çocuk sahibi, daha özgürleşmiş bir kadına dönüşme, hatta bir geceliğine eşimle kaçamak yapma hayallerim var; bakalım gelecek günler neler gösterecek?

Emziren annelerin her yerde ve koşulda emzirmelerini destekleyen bir topluma dönüşmemizi diliyor, özellikle kadınlara “ne emzireni ne de emzirmeyeni eleştirmeyin” diyorum.