Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Zorbalar ve mağdurlar

Çocuğunuz eve tedirgin gelirse, biraz da fiziksel olarak bazı değişiklikler varsa aman dikkat! Sizinle paylaşmak istemese de başına pek de hoş olmayan şeyler gelmiş olabilir.

Haberin Devamı

Çocuğunuz eve tedirgin gelirse, biraz da fiziksel olarak bazı değişiklikler varsa aman dikkat! Sizinle paylaşmak istemese de başına pek de hoş olmayan şeyler gelmiş olabilir. Devlet okulunda da olsa, özel okul da da eğitim görse fark etmez. İlköğretimde olması da bir şeyi değiştirmez. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımın başına geldi. Zaman zaman oğlu eve kimi zaman elini sararak, kimi zaman da ufak tefek yara berelerle geliyor. Her sorduğunda aldığı cevap aynı:

“Düştüm”, “Top oynarken ayağım kaydı”, “Okulun koridorunda ya da merdiveninde kaydım” vs. Arkadaşım bir gün dayanamıyor. Servisle okulundan eve gidip gelen oğluna sürpriz yapıyor. Okulun önüne gidiyor. Biraz da erken gidip öğretmenleriyle konuşmak istiyor. Ancak, ne görsün. Yan okulun öğrencileri toplanıp okulun bahçesine doğru geliyorlar. Arkadaşım kenarda bekliyor. Okulun güvenlik görevlisinin ya da okul yöneticilerinin bu duruma nasıl müdahale edeceğini merak ediyor. Sonuç hiç de tahmin ettiğiniz gibi değil. Tek başına güvenlik görevlisi 20 çocuğa müdahale edemiyor, bu çocuklar servis alanına girip diğer okulun öğrencilerini bir güzel tartaklıyorlar sonra da oradan ayrılıyorlar.

Haberin Devamı

Arkadaşım çocuğunu daha erken aldığı için kendini şanslı hissediyor. Diğer öğrenciler dağıldıktan sonra okul yetkililerini arıyor, ancak kimsenin umrunda değil. Daha acısı daha önce düştüğünü, kaydığını söyleyen çocuğu bu durumu birkaç kez daha yaşadıklarını belirtiyor ve tabii annesinden de bunun aralarında sır olmasını, diğer arkadaşlarının anneleriyle paylaşmaması sözünü alıyor. Çünkü, aralarında bu sırrı açığa çıkarana akranlarının pek de hoş bakmayacaklarından emin.

Anne ne yapacağını şaşırıyor, çocuğuna verdiği söze sadık kalıyor ama içi içini yiyor. Sadece bana şunu söylüyor: “Bugüne kadar hiç aklıma böyle bir şey gelmemişti. Üst üste birkaç kez bu durumla karşılaştım, ancak arkadaşlarıyla ufak tefek tartışmalar sandım. Durum bir facia imiş”

Duruma nereden bakarsanız bakın bir felaket. Daha ilkokul sıralarında komşu okulun kapısına dayanın 13 yaşındaki öğrencilere mi yanarsın, duyarsız okul yönetimine mi? Bütün bunlara seyirci kalan öğretmenlere mi?

Haberin Devamı

Bu yaşta okul kapısına sopayla dayanan, lisede neler yapmaz? Zorbalığı daha küçük yaşta öğrenen ve uygulayan bu çocuklara seyirci kalan zihniyet eğitimi cicili bicili binalarda verse ne işe yarar ki!

Siz siz olun okulların SBS başarılarına, havuzlarına, şahane binalarına bakacağınıza önce güvenliğini araştırın. Çocuklarınızın can güvenliğini sağlayamayan okullardan uzak durun ve böyle bir şey yaşamışsanız da çocuğunuza söz vermek yerine gerekli yerlere başvurarak hakkınızı arayın. Aksi halde hem zorba çocuklara, hem de mağdur olanlara büyük kötülük yapmış olursunuz.