Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Yaz tatili

Kim olursa olsun herkes tatili hak ediyor. En çok da çocuklar. Karnesi kötüymüş, notları fenaymış, eksiklerini, açıklarını kapatmak için yaz tatili iyi fırsatmış sözlerini bir kenara bırakın.

Haberin Devamı

Uzun bir tatil başladı. Programlar yapılıyor, yaz sıcağında serin mekanlar aranıyor. Yaz demek tatil demek, genelde bizde tembellik demek. Üç ay boyunca deniz, sahil gayet güzel de biraz gelişim ve biraz öğrenmeye de ara vermemek gerekiyor. Kısacası zamanı etkili kullanmak, kışa iyi bir hazırlık demek.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof.Dr. Belma Tuğrul’un dediği gibi “Tatil pazarlığı yoktur, yani tatili hak etmek ya da etmemek olmaz.”

Demek ki, kim olursa olsun herkes tatili hak ediyor. En çok da çocuklar. Karnesi kötüymüş, notları fenaymış, eksiklerini, açıklarını kapatmak için yaz tatili iyi fırsatmış sözlerini bir kenara bırakın. Önce bırakın çocuğunuz iyi bir dinlensin. Sonra varsa eksiği gününü zehir etmeden, küçük küçük molalarla eksiğini gediğini tamamlayın. Bırakın çocuğunuz yeniden enerji toplasın, biraz olsun huzur bulsun.

Haberin Devamı

Benim size önerim mutlaka ve mutlaka her yaz bir kampa, yaz okuluna göndermeniz. Birlikte ailece tabii ki güzel bir tatil yapın. Ama sizden biraz uzakta, akranlarıyla birlikte kalıp, ayakta durmayı öğrenmesi de şart. Bunun yaş formülü yok. Ne zaman hazır hissederse. Ama uzmanların söylediği 10’lu yaşlardan itibaren daha rahat hareket edebilir. Hem de siz de çocuğunuza bağımlı olmaktan, onun da size bağımlı kalmasından kurtulursunuz.

Çocukların sorumluluk alması, fiziksel gereksinimlerini tek başına karşılayabilmesi için bu tür kamplar iyi fırsatlardır. Arkadaşlarıyla birlikte olmak onda heyecan yaratır. Sosyal ve duygusal olgunluğa sahip olurlar, yetenekleri gelişir, yeni ilgi alanları keşfederler. Birlikte yaşama, sorumluluk alma gibi yetileri gelişir, sosyalleşirler.

Tabii bütün bu kamplara gönderirken mutlaka kampın şartlarını, güvenlik önlemlerini, hijyeninin nasıl sağlandığını, sağılık ekiplerinin olup olmadığını, eğitmenlerin kimler olduğunu araştırmakta fayda var. Tecrübeli, yıllarca bu işi yapanları tercih edin.

Ancak, çocuk hazır değilse, siz anneler de henüz bu ayrılığı kaldıramayacaksınız iyisi mi biraz erteleyin.

Haberin Devamı

Çocuğunuzla birlikte bir tatil geçirecekseniz günde en fazla bir saat ders çalışmak yeterli. Çok uzun ve zorlayıcı çalıştırma, onun bıkmasına ve yeni döneme daha da yorgun başlamasına neden olur. En önemlisi de başarısını yükseltmek yerine düşürür ve sizden uzaklaştırır.