Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

TEOG

Aman diyeyim, mutlaka tercih listesi yapın. Olur da unutursanız ya da özellikle yapmazsanız çocuğunuz Açıköğretim’e gidebilir.

Haberin Devamı

Bu yıl çocuğunuz 8’inci sınıfta ise ve sınavlara hazırlanıyorsanız işiniz zor şimdiden söyleyeyim. Bu arada her yıl bu süreçten geçenler okul okul dolaşıp zorlanıyorlar ama geçen sene bu zorluğun tavan yaptığı zamandı. İşte Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG yerleştirmelerinde geçen yıl yaşananlardan ders almış olmalı ki, bu yıl yerleştirme sisteminde değişiklikler yaptı. 

Öncelikle söylemek gerekiyor ki lise hayatı çok ama çok önemli. Bu karar da her zaman ailenin oluyor. Yani çocuğun geleceği ile ilgili en önemli kararı anne baba veriyor. Bakanlık bunu daha da zorlaştırıyor. Çocuğun koleje mi, yoksa devlet lisesine mi gideceğine sınav sonuçları açıklandıktan sonra velinin kararını vermesini istiyor.

Bakanlığın bu yıl aldığı karara göre özel okula gitmek isteyen öğrenciler tercih yapmak zorunda değil. Ancak, internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında öğrencilerin karşısına ‘Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım’ ve ‘Tercih yapmak istiyorum’ butonları çıkacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, ‘Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım’ butonunu seçecek. Bu durumda tercih yapmaları gerekmeyecek.

Haberin Devamı

Tercihini özel okuldan yana kullanacaksa 24 Haziran’dan itibaren karar verecek. 10 Temmuz’da veli artık çocuğu için kararını verecek. Bu süre içinde tercihini özel okuldan yana kullanmışsa devlete geçmesi çok zor olacak. Ama devlet okulları aklında kalmışsa ve çocuğunun puanı yeterliyse nakil tercihlerinin alınacağı 17 Ağustos’tan itibaren şansını deneyebilir.

Aklında hiç kolej olmayan, tercihini devlet lisesinden yana kullanacaklar 6-16 Temmuz tarihlerini şimdiden bir yere yazsın. Sonuçlar 14 Ağustos’ta açıklanacak. Boş kontenjanlar da aynı gün içinde duyurulacak. Nakiller ise 17-21 Ağustos tarihleri arasında alınacak.
Veliler listesine en fazla 25 okul ismi yazacak.

Tercih yapmayan Açıköğretim'e

Aman diyeyim, mutlaka tercih listesi yapın. Olur da unutursanız ya da özellikle yapmazsanız çocuğunuz Açıköğretim’e gidebilir. Bu arada tercih listesi yapıp da hiç bir yere yerleşemeyenlerin son bir hakkı var. Bu öğrencilerden de açık kontenjanları olan okullara yerleştirmek için 5 tercih istenecek. Puanlarına ve kontenjan durumuna göre yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar da merkezi yerleştirmede

Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirme işlemleri, güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak. Güzel sanatlar ve spor liselerine giriş için daha önce okullarda yapılan özel yetenek sınav sonuçları, okul yönetimlerince ilan ediliyordu. Yeni yerleştirme sistemine göre ise, bu okulları seçecek olan öğrenciler, yine yetenek sınavına alınacak, ancak yerleştirmeler merkezi yapılacak.

Alman 4 dersten, Avusturya ve İtalyan TEOG puanıyla

Bu arada kararını yabancı okullardan yana kullanacaklar dikkat! Çünkü, yabancı okulların öğrenci alım şekli farklı olacak. Kolejler şimdi öğrenci alma koşullarını Milli Eğitim Bakanlığı’na onaylatıyor. Onaylanan okulların bu yıl öğrenci kabülleri şöyle:

Haberin Devamı

İzmir, Üsküdar, Tarsus Amerikan Kolejleri ve SEV Lisesi: Matematik, Türkçe, fen ve inkılap tarihi dersleri ile alacak. Okul ortalaması dahil edilmeyecek.

Özel Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu: 6 dersin notlarıyla (TEOG puanı) öğrenci alacak. Okul notları dahil edilecek.
Özel Alman Lisesi: Matematik, Türkçe, fen ve yabancı dil ders notlarıyla alacak. İlk ve ikinci sınavın yüzde 50 ağırlığı olacak. Okul notları dahil edilmeyecek.

Özel Galieo Galiei İtalyan Lisesi: Sınava girilen 6 dersin notlarıyla (TEOG puanı) öğrenci alacak. Okul notları dahil edilecek.

Özel İtalyan Lisesi: 6 dersin notlarıyla (TEOG puanı) öğrenci alacak. Okul notları dahil edilecek.