Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Tatile girerken

Artık sınavlar, ödevler, projeler bitti. Bırakın çocuklar alabildiğine oynasın, koşsun, dinlensinler.

Haberin Devamı

Uzun yaz tatili başladı. 17 milyon öğrenci karnelerini aldı. Yaklaşık üç aylık bir tatilin ardından yeni ders zili 16 Eylül’de çalıyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri 9 Eylül’de okula başlayacak. Öğrenciler 13 Eylül’e kadar eğitim öğretime hazırlanacak. Birinci yarıyıl da 16 Eylül‘den 24 Ocak’a kadar sürecek. İşte bu uzun tatil boyunca uzmanlar çocukları açık hava ve tatille başbaşa bırakmayı öneriyorlar. Birkaç anneden duydum, karnesinde zayıf not olanların kafasında yaz tatilinde bile öğretmen tutup, çocuğu eve kapatıp, kitaplar arasında pek de cazip olmayan bir üç ay geçirmek var.

Benim önerim eğer yazlığınız ya da büyüklerden biri varsa bırakın çocuklar bol bol dışarda oynasın. Ama bu imkanlara sahip değilseniz yaz okulları da iyi bir alternatif. Her keseye göre de var. Hiç yoksa belediyeler bu konuda güzel çalışmalar yapıyor. Hatta duyduğum kadarıyla bazılarının ücretsiz bile. Unutmayın çocuğunuza bu yaz tatili dinlenmeleri için veriliyor. Tabii ki gelişimlerine dikkat edin. Okumayı bırakmasınlar, zihinsel gelişimlerini sürdürsünler, sosyalleşsinler ama eğlensinler de.

Haberin Devamı

Artık sınavlar, ödevler, projeler bitti. Bırakın çocuklar alabildiğine oynasın, koşsun, dinlensinler.

Çünkü, sonrasında uzun ve yorucu bir tempo onları bekliyor. Yaz tatilini bir fırsat olarak görsünler. Arkadaşlıklar edinsinler, sokak oyunları oynasınlar, bazen düşsünler, kalksınlar hayatta kalmayı öğrensinler.

Kendi okullarının yaz okulları dışında birçok kurum onların farklı alanlarını geliştirecek imkanlar da veriyor. Benim birkaç önerim var.
7-12 yaş arasında ve sanata meraklı olanlar için İstanbul Modern iyi bir alternatif olabilir. Yaz atölyelerinde resim, heykel, fotoğraf, animasyon gibi alanlarda eğitim almak mümkün. Çocukların hayal güçlerini zorlayarak, tiyatro yeteneklerini sergileyecekleri burada zaman geçirmek isteyenler için iki alternatif var. Birisi 09.30-12.30 arası, diğeri 13.00-14.30 arasında.

Eğer çocuğunuzun sportif aktivitelerle yazı geçirmesini, biraz da dil öğrenmesini istiyorsanız kamp iyi bir tercih olabilir. Geleceğin Yıldızları, Dünya Gençlik Kampı ya da İstanbul Kamp her yaşa uygun cazip programlar sunuyor. Dünyanın farklı ülkelerinden çocuk ve gençler Türkiye’nin farklı illerinde hem birbirini tanıyor, hem kültürleri hakkında bilgi ediniyor, hem de yabancı dillerini geliştirerek, açık havada spor yapma imkanı buluyorlar.

Haberin Devamı

Çocuğunuz ne sanat, ne spor, ne de yabancı dil değil de bilime kafayı yoruyorsa o zaman İTÜ Bilim Merkezi ya da Şişli Belediyesi’nin Fulya’daki Deneme Bilim Merkezi sizin için iyi bir alternatif olabilir. Burada astronomiden, elektroniğe, arkeolojiden, enerjiye kadar birçok konuda bilgi edinebilirler. 4-6 yaş grubu için de kuklalar, ışık-gölge oyunları onlara bilimi sevdirmek için ilk adım olabilir.

Tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum. Bırakın çocuklar tatili tatil gibi yaşasın. Ders, sınav, proje kaygısı olmadan zamanını değerlendirsinler. İklimden, doğadan şanslı olan bir ülkenin çocukları olarak güneşin, doğanın tadını çıkarsınlar. Karneden, çocukları karşılaştırmadan, hırslardan uzak rahat bir tatil diliyorum.