Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Tatilde Çocukları Rahat Bırakın!

Programı onlara bırakın, ama uyması konusunda anlaşma yapın.

Haberin Devamı

Tam 9 gün süren tatil devam ediyor. Eğer, bayramı fırsat bilip çocuğunuzu büyüklerinizden birine ya da bakıcınıza bırakıp, eşinizle baş başa zaman geçirmekteyseniz vazgeçin. Gidip çocuğunuzu yanınıza alın ve birlikte tatili yaşayın. Birlikte yürüyüşe gidin, spor yapın. Kahvaltıyı birlikte hazırlayın, çiçekleri sulayın, keyifle yemek yapın.

Uzmanlar, pedagoglar tatil zamanlarında çocuğun yalnız kalmasının sakıncaları olduğu düşüncesinde. Benden söylemesi.

Unutmayın tatil, çocukların en sevdiği zaman. Birçoğu bu anı iple çekiyor. Ama aileleriyle birlikte olmak için.

Bu arada okullar başlayalı iki ay olmuş olabilir, ama adı okul işte. Sıkılıyor yumurcaklar. Hele bir yandan özel ders, bir yandan dershaneye giden, o etkinlikten bu etkinliğe koşan çocuklar için tatil bulunmaz bir nimet.

Haberin Devamı

“Hadi ders çalış” demeyin!

Biliyor, hatta tanık oluyorum. Bazı anneler bu tatili fırsat bilip, çocukların eksik gediklerini tamamlamak için planlar yapıp, uygulamaya koyuyor.

Bakıyorum şimdiden evde çatışmalar başladı bile. “Hadi dersini bitir, birazcık çalış” sesleri evden eve yankılanıyor.

Ne olur vazgeçin.

Bırakın çocuğunuz bu tatilde dinlensin, enerji toplasın. Yeni döneme daha iyi hazırlansın.

Tabii tatil demek boşa vakit geçirmek demek değil. Evet, kitap okusun (Zamanı ona bırakın, ister yatarken, ister arabada, isterse uyandığında) arkadaşlarıyla oynasın, gülsün, yeni yerler görsün. Hatta bırakın biraz da boş vakit geçirsin. Ama zorlamayın, baskı yapmayın, ödevleri, dersleri, notları hatırlatmayın.

Çatışmayın, dürtmeyin, ısrar etmeyin!

Evet, günümüz çocukları birçok konuda şanslı. Kabul ediyorum. Birçok imkanları bizlerin çocukluğundan çok daha iyi. Her istediklerine ulaşabiliyor, istediğine kavuşabiliyorlar.

Dünya avuçlarının içinde. Bizler anne-babalarımız gibi katı değiliz. Çocuklarının üstüne titreyen anne babalar olarak onların bir dediğini iki etmiyoruz.

Ne yapıyorsak, onların geleceği için yapıyoruz. Ama bırakın şu bayram tatilini keyifli geçirsinler. Çatışmayın, dürtmeyin, ısrar etmeyin, hatta inatlaşmayın.

Haberin Devamı

Programı onlara bırakın, ama uyması konusunda anlaşma yapın.

Koyduğunuz kurallarda tutarlı ve kararlı olun. Sakın ola sık sık uyarı ve tehditlerde bulunmayın. Cezayı da, ödülü de hiç değilse bayramda bir kenara bırakın.

Bırakın programında eğlence daha fazla olsun. Televizyon da seyretsin, oyun da oynasın, hatta doya doya bilgisayarında vakit geçirsin.

Sabahları geç kalksın, pijamalarıyla otursun, hatta bizim deyimimizle miskinlik yapsın.

Merak etmeyin bu kısa sürede alışkanlık yapmaz. Sadece özgürlüğün tadını çıkarır.

Okul zamanları sabahın köründe daha gün ışımadan servise binip yola çıkan, hafta sonları dershane kapılarına koşan, akşamın karanlığında hoca başında ders çalışan çocukları biraz olsun rahat bırakın.

Haberin Devamı

Evet, tatil boşa geçirecek bir süreç değil. Ama onları zorlamayın.

Sohbet edin, sohbetiniz arasına bazı mesajlara çaktırmadan yer verebilirsiniz.

İyi bir tatilin ardından göreceksiniz isteyerek, severek yeni bir döneme başlayacak. Eğlencenin tadına vardıktan sonra, öğrenmenin hazzını yaşayacak.