Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Sosyal medya ve çocuklar

13 yaş öncesi çocuklar internet ağlarına asla katılmamalı. 12-18 yaş arasındaki ergenler için henüz kanunlar yok. Bu yaş grubu için de önleyici ve koruyucu kanunlar çıkarılmalı.

Haberin Devamı

Bu konuda onlarca yazı yazdım ve yazmaya devam edeceğim. “13 yaş altı çocukları sosyal medyadan uzak tutun” diye bir kez daha ısrar edeceğim. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen Washington Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kathryn Montgomery de bu konuda uyarınca, benim için farz oldu. Toplumsal alanda araştırmalar yapan, iletişim çalışmaları bulunan Prof. Montgomery, bakın ailelere hangi uyarılarda bulunuyor?

Dijital medya çocukların mahremiyetini etkiliyor. Kişisel bilgileri bu sosyal medya kuruluşları tarafından başka şirketlere satılıyor. Çocukların online tüm bilgileri, ne yaptıkları, nereleri ziyaret ettikleri, neye ilgi duydukları bir takım şirketlere bildiriliyor. Şirketler de pazarlama stratejileri gereği bunu kullanıyorlar, çocukların profillerini ve kimlik bilgilerini rahatlıkla elde edebiliyorlar.

Haberin Devamı

Ergenlik döneminde çocukların, bu sosyal medya hesaplarını aileler dikkatle takip etmeli hatta onları uyarmalı. Online olarak çocuklarının neleri paylaştıkları ve gönderdikleri konusunda fikir sahibi olmaları yararlı olur çünkü gençlerin kırılgan olduğu noktalar var. Haz peşinde koştukları için bu dönemde bazı programlara katılabilirler, dikkatli olmayabilirler. Her ne kadar bazı sosyal medya grupları 16 yaşından küçüklere hesap açmasına karşı olsa da, çocuklar doğum tarihlerini değiştirerek buralara katılabiliyor.

13 yaş öncesi çocuklar internet ağlarına asla katılmamalı. 12-18 yaş arasındaki ergenler için henüz kanunlar yok. Bu yaş grubu için de önleyici ve koruyucu kanunlar çıkarılmalı.

Özellikle çocuk oyun sitelerine dikkat edin. Buralarda formlar dolduruluyor. Bu formlardaki bilgiler de ticari olarak başka firmalara satılıyor. Bu konuda hükümetler ellerinden geleni yapmalı.

Ayrıca devlet korumasına da ihtiyaç var. Kullanıcılar gelecekte onları takip edecek, utanç verici paylaşımlardan uzak durmalı. Yazılan ve paylaşılan hiçbir şey unutulmuyor, internette kaybolmuyor. Paylaşım yaparken bu göz önünde tutulmalı.