Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Sınavlar kalkıyor mu?

Yaklaşık 25 yıldır gazetecilik yapıyorum. Velilerin, biz gazetecilerin ama en çok öğrencilerin en sevdiği haber: “Sınavlar kalkıyor.”

Haberin Devamı

Yaklaşık 25 yıldır gazetecilik yapıyorum. Velilerin, biz gazetecilerin ama en çok öğrencilerin en sevdiği haber: “Sınavlar kalkıyor.”

Bugüne kadar onlarca Milli Eğitim Bakanı, hükümetin eğitim politikaları ve projeleriyle ilgili haber yaptım. Hemen her eğitim politikasında sınavların kalkması maddesi mutlaka bulunur. Bu hükümetin tüm bakanları da göreve geldiği andan itibaren sınavları kaldıracakları yönünde mesaj verdi. Ama Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıkta verdiği “Dershaneler de, sınavlar da kalkıyor” mesajı son nokta oldu.

Başbakan da dese ben sınavların kolay kolay kalkacağını hiç sanmıyorum. Geçmişte verilen sözler bu yüzden zaten tutulamadı. Nedenlerini birlikte inceleyelim:

1) Çocuklar okulla ilk tanışmada sınava giriyor. Anaokuluna bile çocuk alırken mülakat adıyla sınav yaparak yani seçerek, eleyerek kayıt yaptığımız bir ülkede sınav kalkmaz, kalkamaz. Adı sınav olmasa da başka bir şey konulsa da bildiğimiz, uyguladığımız sınavdır işte.

2) Liseye geçişte “gözde” okullara eleme yapmadan nasıl öğrenci alınacak? İsimlerine, doğdukları aylara, boylarına, kaşına gözüne göre mi seçim yapılacak? Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Robert Kolej hangi usullere göre öğrenci kabul edecek? Sınav yapmadan, eleme yapmadan bu mümkün mü? Hiçbirisi mümkün değil. Merkezi sınav olmasa da okullar tek tek eleme yapacak. Kimine göre bu mülakat, kimine göre sınavcık, kimine göre görüşme olacak.

Haberin Devamı

3) Üniversite sayısı artırılırsa sınavın kalkacağını düşünenler fena yanılıyorlar. Sınav kalkmaz. Evet; Türk Dili Edebiyatı, İşletme, Sosyoloji vs. için sınav olmaz. Ama belli bölümlere ilgi azalmayacak. Tıp, mühendislik, hukuk gibi alanlar her daim gözdedir, gözde kalacaktır. Bu bölümlere giriş için mutlaka eleme yapılacak. Ya da günümüzde hangi bölümü olursa olsun pek kıymetli olan Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi üniversiteler neye göre öğrenci alacak? İlk başvurana göre mi? Bunun için de mutlaka adı ne olursa olsun bir eleme, seçme yapılacak.

4) Günümüze bakın. Bir öğrenci hayatı boyunca yüzlerce sınava giriyor. Mezun olduktan sonra bu kez iş bulmak için yine isteyerek, bilerek sınavlara başvuruyor. Mezunları alanlara yerleştirmek için sınavdan medet umuyoruz. Tıpta branşlaşma için TUS, öğretmenliğe almak için daha adil olsun diye KPSS’ye başvur muyur muyuz? Şimdi bunlardan nasıl vazgeçeceğiz?