Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Sınavlar kalkar mı?

Sınavlar gerçeğini diğer yazımda ayrıntılı bir şekilde aktardıktan sonra şimdi sırada dershaneler gerçeğine el atalım. Türkiye’de kayıtlı 4 bin civarında dershane var. 70 bin civarında personel ve öğretmen çalışıyor bu kurumlarda.

Haberin Devamı

Sınavlar gerçeğini ayrıntılı diğer yazımda aktardıktan sonra şimdi sırada dershaneler gerçeğine el atalım.

Türkiye’de kayıtlı 4 bin civarında dershane var. 70 bin civarında personel ve öğretmen çalışıyor bu kurumlarda. Peki kapanınca bu kadar insan ne yapacak? Başbakan okullara dönüştürüleceğini söylese de birçoğunun fiziki mekanları buna asla uygun değil.

Kapatılmakta ısrar edilirse, dershanecilerin söylediği gibi merdiven altına iner, kayıt dışı ekonomi içine girer. Vergisiz, denetimsiz herkes özel ders verir. Şimdi bileziğini satarak buralara çocuğunu gönderenler tüm altınlarını satsa da özel derse para yetiştiremez.

Ayrıca sadece okul yerleştirmeleri için dershanelere gidilmiyor. Derslere takviye için de buraların kapıları çalınıyor. Aileler dershane adı verilen kurumlar dışında kurs ve etüdlere de çocuklarını gönderiyor. Ayrıca kitap, dergi ve testler için de bir hayli para harcıyorlar.

Haberin Devamı

Gönül ister ki bütün okullar aynı düzeyde olsun, öğrenemeyen, öğrenmekte zorlanan çocuğa okul programlar, ek dersler yaparak konuyu aktarsın, iyice öğretsin.

Diplomalar sınıf atlama, farklı statü belgesi olmasın. Her öğrencinin seviyesine göre ders planlaması yapılsın.

Ama bütün bunlar hayal. Okullar arası dengesizlik olduğu sürece sınavlar da, dershaneler de olmaya devam edecek. Yer üstünde olmazsa yer altında büyüyecek.

Keşke bu sektörde dönen 1,5-2 milyar dolarlık pay okullar ve öğretmen kalitesine aktarılsa.

Keşke çocuklar yarıştırılmasa da sistem kendiliğinden bu kurumları yok etse...