Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı
Nuran Çakmakçı

Okullarda Obeziteye Karşı Savaş

Yaşasın! Kantinlerde asitli içecek ve cips yasaklandı. Süt, ayran, taze meyve suyu ve meyve okul kantinlerinde olacak.

Haberin Devamı

Yaşasın, kantinlerde asitli içecek ve cips yasaklandı. Süt, ayran, taze meyve suyu ve meyve okul kantinlerinde olacak. Keşke, bu uygulama daha fazla yaygınlaşsa.

Oğluma yıllarca asitli içecek vermemek için çaba harcadım. Biraz büyüyünce çevresindeki arkadaşları içmeye başlayınca merak arttı. İlk zamanlar suyla karışıkla verdim. Tadı tahmin edeceğiniz gibi bir felaketti. Zaten sevmedi de. Ben de amacıma ulaştım. O da bu merakını giderdikten sonra bir süre istemedi. Ama, yaşı biraz büyüyünce arkadaşlarıyla buluşunca herkes masaya bir adet asitli içecek isteyince bizimkinin eski merakı depreşti. Onlardan geri kalmamak için ilk zamanlar yüzünü buruşturarak içmeye başladı.

Bir ara arkadaşımla beraber oturup ona bunun zararlarını anlatan deneyler yaptık. Aldık bir ekmeğin üstüne, etin üstüne dökerek onun vücudunda yapacağı hasarı anlatmaya çalıştık. İnandı, ya da inanmış gibi gözüktü, ama yine bildiğini okudu. Akran baskısına yenik düştü. Biz de daha fazla mücadele etmedik. Her ne kadar eve bu tür içecekler almadıysak da dışarı çıktığımızda, hafta sonu bir yerlere gittiğimizde siparişler arasında yerini aldı.

Haberin Devamı

Okulu bu konuda hassastı, bu tür şeylere pek izin vermiyordu. Ama, arkadaşlarından duyduğu ve onların rağbet gösterdiği şeyi alışkanlık haline getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son genelgesini duyunca çok sevindim. Bu genelgeye göre öğrencilere sağlıklı beslenme bilinci aşılanacak, olabildiğince doğal besinler sevdirilecek.

Eğitim kurumlarının kantin, çay ocakları ve büfeleri obeziteye karşı savaş açacak. Kızartma, cips satılmayacak. Hamburger verilmeyecek.

Yoğurt, ayran, meyve baş köşelerde yerini alacak.

Umarım bütün bunlara uyulur. Sıkı denetim yapılır. Kimse çocuklarımızın geleceği ile oynamaz. Bu tür ürünler satanların gözünün yaşına bakılmaz.

İşin diğer sevindirici yanı da Sağlık Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak “Beslenme Dostu Okul” projesini başlatması. Biz anneler de ne yapıp, edip bu projeye destek vermeliyiz. Sağlıklı nesiller için bunu mutlaka ve mutlaka yapmalıyız.